För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner

Krom.

Foto: Alchemist-hp (www.pse-mendelejew.de) (CC BY-NC-ND 3.0)

Krom

Som en huvudkomponent i stål så är krom en väldigt viktig metall för samhället. Även om ingen produktion sker i Sverige så finns det en stor återvinningspotential för krom som kan utnyttjas.

Krom är en stålgrå, skimrande och hård metall. Det är korrosionsbeständigt genom att det skapar ett tunt oxidlager i kontakt med luft som skyddar resten av metallen. Över 90 procent av allt krom används till olika legeringar, främst i stål. Kromet gör stålet hårdare och, om tillräckligt mycket används, rostfritt. Över elva procent krom ingår ofta i rostfritt stål. Nästan 20 procent krom ingår i Inconel 718, en superlegering på krom och nickel. Dessa legeringar används för att klara höga temperaturer och yttre faktorer, som i jetmotorer eller gasturbiner. Krom kan också användas som en dekorativ, men även skyddande, plätering på exempelvis motorcykelmotorer. Den svenska stålindustrin använder uppskattningsvis 100 000 ton krom varje år!

Fyndigheter och produktion

Kromit
Kromit från Sydafrika. Bild: James St. John (CC BY 2.0)

Även om krom inte är ett ovanligt ämne i jordskorpan, omkring 0,1 procent av den totala volymen, så finns det bara ett kommersiellt brytbart mineral i dagsläget: kromit. Världen har stora mineraltillgångar på krom där de största finns i Bushveld komplexet i Sydafrika. Härifrån kommer över 40 procent av produktionen, vilket motsvarar nära fem miljoner ton av krom. Kazakstan kommer tvåa med omkring 20 procent följt av länder som Indien, Turkiet och Finland.

I Sverige finns idag ingen produktion av krom, men kromit har bland annat hittats i små korn kring forna meteoritnedslag, så kallad ”extraterrestrial chromite” eller utomjordisk kromit, i Jämtland och Västergötland.

För metaller där vi inte har någon produktion, eller ens möjlighet till produktion, så är återvinning viktigt. Krom har stor återvinningspotential, speciellt i legeringar som stål. I Sverige återvinner vi omkring 64 000 ton krom varje år. 

Skriv ut Dela med andra: Facebook LinkedIn