Webbkakor

En kaka (cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker sparar på din dator. Kakor används på webbplatser bland annat för att underlätta för besökaren och för att få tillgång till olika funktioner.

Det finns olika typer av kakor. En del raderas efter en viss tid (permanenta kakor) och en del försvinner när du stänger din webbläsare (sessionskakor). Kakor som sätts av den webbplats man besöker kallas förstapartskakor och sådana som sätts av en helt annan webbserver kallas för tredjepartskakor.

Om du inte accepterar att kakor används alls kan du göra inställningar i din webbläsares säkerhetsinställningar så att du antingen inte tar emot några kakor alls eller att du får en fråga varje gång en webbplats försöker placera en kaka på din dator. I webbläsaren kan du också radera tidigare lagrade kakor. Hur du gör kan variera beroende på vilken webbläsare som används, se webbläsarens hjälpsidor för mer information. Om stänger av kakor kan det innebära att webbplatserna fungerar sämre.

SGU:s webbplats använder kakor

SGU:s webbplats och digitala tjänster använder enbart förstapartskakor. Kakorna är både sessionskakor och kakor som raderas efter en viss tid. Dessa kakor är nödvändiga för att webbplatsen och tjänsterna ska fungera på ett säkert sätt och för att underlätta för dig som använder dem. De används också för att sköta funktioner som besökaren efterfrågar, till exempel att spara sökningar. Vi använder inga tredjepartskakor.

Dessa kakor används på SGU:s webbplats och i våra digitala tjänster:

ASP.NET_SessionId

Denna nödvändiga kaka innehåller ett unikt så kallat sessionsid för att identifiera ett anonymt besök på webbplatsen. Den används till exempel för att komma ihåg var man varit. Det är en så kallad sessionskaka som tas bort när webbläsaren stängs.

.EPiForm_BID
.EPiForm_VisitorIdentifier
EPiForm_XXX

De här permanenta kakorna sätts av webbplatsen när man kommer till och sedan använder en sida med ett formulär. De är nödvändiga för att identifiera och verifiera vem som skickat in formuläret. De tas bort efter tre månader.

__RequestVerificationToken

Det här är en nödvändig sessionskaka som sätts av webbplatsen när man använder ett kontaktformulär. Den förhindrar exempelvis hackare att skicka skadlig kod via formulär, så kallad Cross-Site Request Forgery. Den garanterar att den som öppnade formuläret också är den som skickar in det. Den innehåller ingen information om användaren och tas automatiskt bort då webbläsaren stängs.

JSESSIONID
USERSESSION

En sessionskaka som sätts av ett antal av våra digitala tjänster, exempelvis Kartvisaren och Geolagret. Den kommer ihåg ditt besök under tiden det pågår, den följer dig till exempel genom olika steg. Du kan få flera olika JSESSIONID-kakor för olika tjänster. Tjänsterna behöver denna för att fungera. De innehåller ingen information om besökaren och raderas då webbläsaren stängs.

QUERY%23GeoLagret%23DefaultUser%23hhh

Denna permanenta kaka sätts när du använder tjänsten Geolagret och används till att spara sökningar som du gör i tjänsten. Den tas bort efter ett år.

Mineraljakten

I SGU:s webbtjänst Mineraljakten används följande kakor. Kakorna är nödvändiga för att tjänsten ska fungera på ett säkert sätt.

.AspNetCore.Antiforgery
ARRAffinity
ARRAffinitySameSite
.AspNetCore.Identity.Application

Mer om kakor

På Post- och telestyrelsens webbplats kan du läsa mer om kakor och den lagstiftning som styr användandet av dem.

Läs mer om kakor

Senast granskad 2023-05-11