Nyheter

Här kan du läsa alla våra nyheter, både nypublicerade och äldre.

Alla nyheter som har publicerats på SGU:s webbplats från år 2018 fram tills idag hittar du här.

 • Nytt zirkoniummineral har upptäckts i Sverige

  Nu är det officiellt – ett nytt mineral har upptäckts i Sverige. Mineralet som fått namnet skogbyit är rikt på grundämnena zirkonium, magnesium och mangan och är ett nytt mineral för planeten jorden. Upptäckten gjordes av Erik Jonsson, statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).

  11 april 2024

 • SGU kartlägger jord och grundvatten vid Vätterns östra strand

  Nu under april kommer Sveriges geologiska undersökning (SGU) undersöka jordarter och grundvatten längs med Vätterns östra strand. Syftet är att uppdatera och förbättra den geologiska informationen i området.

  10 april 2024

 • Så kan Sveriges grundvatten förändras – ny klimatmodell med fokus på framtiden

  Mer grundvatten i norra Sverige och mindre i söder som kan resultera i fler översvämningar och ökad grundvattentorka i olika delar av landet. Så kan framtiden se ut, enligt en ny klimatmodellering som Sveriges geologiska undersökning (SGU) har gjort för perioden 2011–2100.

  9 april 2024

 • Fortsatt ekonomisk avmattning ger sjunkande metallpriser

  Metallpriserna under årets första kvartal påverkades av en fortsatt ekonomisk avmattning. Tillverkningsindustrin, fastighetssektorn och konsumenter i Kina går på sparlåga. Geopolitisk oro bidrog till att den stora vinnaren under perioden var guldet.

  5 april 2024

 • Flera åtgärder för en bättre vattenhushållning under 2023

  I den årliga uppföljningen av miljömålen betonar SGU betydelsen av de åtgärder som genomförts med statliga medel av vattenproducenterna, med flera. Det gäller bland annat att ta fram nya vattenskyddsområden, öka robustheten i vattenförsörjningen, utöka övervakningen och ta fram kunskaps- eller planeringsunderlag.

  4 april 2024

 • Världsvattendagen firas med en ny webbhandledning om Sveriges grundvattenkvalitet

  SGU har uppdaterat och digitaliserat handledningen Bedömningsgrunder för grundvatten med utökat dataunderlag och fler ämnen. Handledningen innehåller datasammanställningar och beskrivningar av olika kemiska ämnen och föroreningar som förekommer i grundvatten. Statistik finns framtagen för en lång rad ämnen med olika geografiska och tematiska uppdelningar.

  22 mars 2024

 • SGU bidrar med underlag för att möta klimatförändringarna längs våra kuster

  Sverige behöver planera för att möta effekterna av ett förändrat klimat. Ett exempel är var och hur vi bygger i kustnära områden. Sveriges geologiska undersökning (SGU) kartlägger bland annat hur olika kuststräckor kan påverkas av höjda havsnivåer. Informationen ligger sedan till grund för kommuners och länsstyrelsers planeringsunderlag.

  20 mars 2024

 • SGU i nytt myndighetssamarbete för att säkerställa hållbar el-infrastruktur till havs

  Sveriges geologiska undersökning (SGU) har ingått ett samarbetsavtal med Svenska kraftnät och Sjöfartsverket för en trygg och hållbar marin el-infrastruktur för framtiden. Samarbetet är viktigt sett till det förändrade säkerhetsläget i Sveriges närområde.

  4 mars 2024

 • SGU till internationell mässa med råvarufokus

  Den 3–6 mars arrangeras PDAC Convention, världens största evenemang för gruv- och prospekteringssektorn, i Toronto, Kanada. Sveriges geologiska undersökning (SGU) representeras på plats av flera experter för att kunna ge en god bild av Sveriges geologiska potential och förutsättningarna för prospektering och gruvverksamhet i landet.

  1 mars 2024

 • Ett steg mot säkrare dricksvattenförsörjning

  Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Livsmedelsverket lämnar nu förslag till nytt nationellt system för information om råvatten- och dricksvattenkvalitet, vattentäkter och dricksvattenanläggningar. Myndigheterna föreslår bland annat att inrapportering av vatteninformation sker via en nationell rapporteringsportal.

  1 mars 2024