Vattenförsörjningsplaner
Tillgång till rent vatten är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. Det är viktigt för både människors hälsa, livsmedelsproduktion, industri och flertalet andra verksamheter och miljöer. Med en vattenförsörjningsplan kan en region eller kommun på lång sikt arbeta för att säkra dricksvattenförsörjning och annan vattenanvändning.
En vattenförsörjningsplan ska tala om var viktiga vattenresurser finns och innefatta förslag på åtgärder som kan genomföras för att stärka förutsättningarna för en långsiktigt trygg och säker vattenförsörjning.
Lämpligen utgår en vattenförsörjningsplan från nuvarande vattenanvändning, samt en bedömning av framtida behov. All form av vattenanvändning är intressant att kartlägga. Förutom kommunal och enskild dricksvattenförsörjning innebär det jordbrukets, industrins och övriga verksamheters vattenanvändning.
En hänsynsfull samhällsplanering krävs för en långsiktigt hållbar användning, för bevarande och skyddande av viktiga vattenresurser.
Grafik: Airi Iliste
Vattenförsörjningsplanen ska därutöver beskriva viktiga vattenresurser. Vattenresursen kan bestå av både grundvatten och ytvatten. De vattenresurser som är eller kan komma att vara av intresse för regionens eller kommunens vattenanvändning bör kartläggas på ett sätt som gör det möjligt att bedöma vilka vattenresurser som bör pekas ut som viktiga för dricksvattenförsörjningen, idag och i framtiden. Bedömningen bör fokusera bland annat på uttagsmöjlighet, kvalitet och tillgänglighet, under både perioder med torka eller riklig nederbörd. Även risker för respektive vattenresurs bör identifieras och bedömas översiktligt.
Vattenförsörjningsplanen bör också inkludera en analys av vattenbehovet kontra tillgängliga vattenresurser samt en plan för hur behovet ska tillgodoses. SGU rekommenderar att vattenförsörjningsplaner ska göras både på regional och kommunal nivå.
Vägledning
Det är Havs- och vattenmyndigheten (HaV) som har det huvudsakliga vägledningsansvaret för vattenförsörjningsplaner på regional nivå. HaV har publicerat en vägledning för regional vattenförsörjningsplanering som fungerar som ett stöd till länsstyrelserna när de ska ta fram eller uppdatera en vattenförsörjningsplan.
Läs mer om och ladda ner Vägledning för regional vattenförsörjningsplanering (HaV:s webbplats)
Havs- och vattenmyndighetens vägledning utgår bland annat från SGU:s rapport 2009:24 (Vattenförsörjningsplan – Identifiering av vattenresurser viktiga för dricksvattenförsörjning) och Dricksvattenberedningens slutbetänkande En trygg dricksvattenförsörjning (SOU 2016:32).
På den kommunala nivån kan vattenförsörjningsplanen göras i samband med översiktsplaneringen. Boverket, som är ansvarig myndighet för fysisk planering har tagit fram en handbok om plan och bygglagen och vägledning om vattenförsörjning inom översikts- och detaljplanering:
Vattenförsörjning i översiktsplanering, PBL kunskapsbanken, Boverket
Boverket vägleder bland annat i frågan om hur plan och bygglagen reglerar hur vattenförsörjning ska beaktas vid planläggning och lovprövning. En viktig del i översiktsplaneringen är att styra mark- och vattenanvändningen så att tillräcklig hänsyn tas hänsyn till viktiga råvattenresurser för vattenförsörjningen. En möjlighet som bör användas är att, i enlighet med ÖP-modell 2.1, ange markanvändning ”Teknisk anläggning”, underkategori ”Vattenförsörjning” där det finns viktiga grundvattenresurser.
Senast granskad 2024-08-16