SGU får miljoner för att stärka geoturism i Jämtland och Härjedalen
Genom ett nytt treårigt projekt ska Sveriges geologiska undersökning arbeta för ökad geoturism i Jämtland, Härjedalen och norska Tröndelag. I grunden finns SGU:s databas Geologiskt intressanta platser, som ska ligga till grund för besöksnäringens arbete.
Den svenska och norska naturen är fylld med besöksmål som skulle kunna locka människor bara genom den geologi som redan finns på platsen. Problemet för besöksnäringen är att det saknas lättillgänglig information om platserna med intressant geologi.
Nu har Sveriges geologiska undersökning, tillsammans med Jämtland Härjedalen Turism, Geopark Indalsälven och Tröndelag Reiseliv AS fått medel för ett treårigt projekt som ska stärka geoturismen i deras respektive områden.
– Projektet kommer att uppmärksamma geologiska platser i regionen och genom dessa öka kunskapen om geologin inom besöksnäringen och lyfta geologiska upplevelser för hela familjen, säger Linda Wickström, statsgeolog och projektledare på SGU.
Projektet heter Geoturism i Mitten och inkluderar en dokumentation av geologiskt intressanta platser, liksom en paketering och marknadsföring av platserna som turistdestinationer. Stor vikt ligger också på att öka kunskapen om det samiska perspektivet vid de geologiska besöksmålen.
Projektet sträcker sig mellan den 1 januari 2025 och 31 december 2027. Budgeten för hela projektet under de tre åren är 1 056 630 euro, eller drygt 10 miljoner kronor. Den svenska finansieringen kommer från EU-programmet Interreg Sverige-Norge och Region Jämtland Härjedalen.
– Vi är glada över att ha fått pengar till projektet och det här kommer att skapa nya möjligheter för Geopark Indalsälven, säger Carina Landin, verksamhetsledare på Geopark Indalsälven.
En central del i projektet blir den gränsöverskridande kartvisaren Geologiskt intressanta platser, som har tagits fram gemensamt av SGU och NGU i ett tidigare Interreg-projekt. Under projektet kommer den att uppdateras med nya geologiskt intressanta platser i Jämtland och Härjedalen.
Minst tio geologiskt intressanta platser kommer att omvandlas till paketerade geoturismupplevelser i Jämtland, Härjedalen och Tröndelag.
Senast granskad 2024-12-20