Extra fokus på riskbedömning i nya föreskrifter från SGU
Sveriges geologiska undersökning har fastställt två nya föreskrifter för förvaltning av grundvatten. Bland annat har riskbedömningen fått en än större betydelse. En trygg vattenförsörjning bidrar till en ökad civil beredskap.
För att uppfylla de krav som följer av EU:s nya dricksvattendirektiv har Vattenförvaltningsförordningen (2004:660) ändrats. Därigenom har SGU fått ett utökat bemyndigande att meddela föreskrifter för grundvatten som ska användas till dricksvatten. Nu uppdaterar myndigheten gällande föreskrifter för förvaltning av grundvatten och antar även en ny föreskrift om övervakning.
– Syftet med föreskrifterna är att implementera dricksvattendirektivet, men samtidigt också införa följdändringar kring övervakning efter den översyn av föreskrifterna som gjordes 2023. Under arbetet med de ändrade och nya föreskrifterna har SGU haft fokus på att bidra till en tryggare vattenförsörjning, säger Annika Israelsson, jurist på SGU.
Riskbedömningen har fått en än större betydelse och ett nytt begrepp har införts – tillrinningsområde för uttagspunkt för dricksvatten. Det innebär att riskbedömning av råvatten i tillrinningsområde för uttag av dricksvatten har fått en framskjuten placering men också att kopplingen mellan övervakning och riskbedömning har förtydligats.
– Utgångspunkten i föreskrifterna är att de tillkommande kraven i dricksvattendirektivet ska kunna hanteras inom det befintliga vattenförvaltningsarbetet. SGU har haft som mål att bidra till ett sömlöst system för att undvika dubbelreglering, säger Carola Lindeberg, statsgeolog.
Att de nya kraven kan hanteras inom det befintliga vattenförvaltningsarbetet beror på att dricksvattendirektivets bestämmelser om tillrinningsområde för uttagspunkter för dricksvatten har mycket gemensamt med vattendirektivets delar om dricksvatten. Dessutom anger grundvattendirektivet också ett angreppssätt som gör att dricksvattenhänsyn redan inkluderas i vattenförvaltningen.
De aspekter som tillkommer i och med det nya dricksvattendirektivet, och som inte hanteras i de övriga direktiven, är mikrobiella föroreningar, bakgrundsvärden av naturliga förekommande ämnen samt faror och olyckor.
För att inte riskera att det uppstår glapp i ansvarskedjan för dricksvattenproduktionen från källa till kran har de nya och ändrade föreskrifterna tagits fram i nära samverkan med de andra ansvariga myndigheterna inom området, såsom HaV, Vattenmyndigheterna och Livsmedelsverket.
Läs ändringsföreskriften:
Läs föreskriften:
SGU-FS 2024:2 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om övervakning av grundvatten
Senast granskad 2024-12-16