Ballastproduktionen minskar två år i rad – men fortfarande störst
Ballastproduktionen i Sverige har minskat både under 2022 och 2023. Trots detta är ballast fortfarande den största råvaran som utvinns i landet. Den utgör huvudkomponenterna i asfalt och betong samt används som järnvägsmakadam och fyllnadsmaterial.
Byggindustrins lågkonjunktur återspeglas i lägre efterfrågan på och sjunkande produktion av ballastmaterial. Framtida behov pekar dock på att efterfrågan kommer att öka de närmaste åren. Det är några av slutsatserna som Sveriges geologiska undersökning (SGU) slår fast i den årliga sammanställning Grus, sand och krossberg, som visar samhällets behov och användning av ballast.
– Trots minskad efterfrågan utgör ballast fortfarande basen för infrastrukturen i ett hållbart och robust samhälle. Den minskande ballastutvinningen vi har sett både under 2022 och 2023 bekräftar den lägre byggproduktionen i samhället. Det kvarstår dock ett framtida behov av byggande av olika slag, och därför kommer både byggbehovet och behovet av en säkrad ballastförsörjning vara betydligt större om några år, säger Mattias Göransson, statsgeolog vid SGU.
De senaste siffrorna från 2023 visar på en fortsatt minskad ballastproduktion, på totalt 87,4 miljoner ton (att jämföra med 96,2 miljoner ton 2022).
Ett av Sveriges miljömål handlar om att minska mängden uttag av naturgrus i relation till användningen av krossat berg. Naturgrusuttaget under 2023 blev det lägsta någonsin, ungefär 5 miljoner ton. Det motsvarar 5,8 procent av den totala ballastproduktionen. Att verka för att minska uttaget av naturgrus och på så sätt bevara landets naturgrusavlagringar är en del i SGU:s uppdrag som ansvarig myndighet för miljömålet Grundvatten av god kvalitet.
En annan trend under de 30 senaste åren är att täkterna har blivit färre men producerar betydligt mer än tidigare. År 2000 levererade Sveriges 3 440 täkter i snitt cirka 19 000 ton per täkt, jämfört med 2023 då 1 064 täkter levererade i snitt 82 000 ton per täkt.
– En långsiktig samhällsplanering blir allt viktigare och i det sammanhanget blir det alltmer betydelsefullt hur vi använder våra naturresurser. Detta är också en anledning till att vi varje år tar fram denna statistik – för att få en översikt och ett underlag för framtida planering, säger Mattias Göransson.
Några siffror från rapporten Grus, sand och krossberg 2023:
- De tre län som producerar mest ballast är Västra Götalands län (knappt 15 miljoner ton), Skåne län (8,5 miljoner ton) och Stockholms län (5,3 miljoner ton). Tillsammans stod dessa län för cirka en tredjedel av all ballastproduktion i Sverige under 2023.
- Naturgrusproduktionen är med cirka 5 miljoner ton den lägsta någonsin, totalt 5,8 procent av den totala ballastproduktionen. Det är en minskning från 2022 med 1,4 miljoner ton.
- Det totala antalet täkter fortsätter sjunka och är nu nere på 1 064 stycken. Både naturgrustäkterna och krossbergtäkterna har minskat i antal. Naturgrustäkterna har minskat till endast 153 täkter – flera län saknar idag aktiva naturgrustäkter.
- Totalt levererades cirka 6 miljoner ton industrimineral under 2023, vilket är en stor minskning (cirka 24 procent).
- Naturstensindustrin levererade 177 000 ton färdiga produkter under 2023 (handelsblock, halvfabrikat och färdiga stenprodukter), vilket är en liten minskning sedan 2022.
Senast granskad 2024-12-27