Borrigg.

Regeringen satsar fortsatt på kartläggning för att hitta platser för koldioxidlagring under havsbottnen. För att förstå de olika berglagrens utbredning, behöver även djupa borrningar göras på land. Här används den så kallade Riksriggen.

Foto: SGU

20 december 2024

Regeringen satsar fortsatt på SGU

Sveriges geologiska undersökning (SGU) får fortsatt en stor budget för 2025. Några av de områden som regeringen satsar på är geologisk lagring av koldioxid, genomförandet av EU:s förordning om kritiska råmaterial och en robust vattenförsörjning.

I regleringsbrevet betonar regeringen vikten av SGU:s kärnuppdrag – en långsiktigt och stabil informationsförsörjning av grundläggande geologisk information, där digitaliseringens möjligheter ska nyttjas. Sedan 2024 har dessutom SGU ett särskilt uppdrag att kartlägga malmpotentiella områden, ett uppdrag som ska slutredovisas 2027.

9 miljoner får SGU för att genomföra EU:s förordning om kritiska råvaror. Det innebär bland annat att information om relevanta mineralförekomster ska bli tillgänglig och att se över värdekedjan för kritiska råvaror, ett arbete som bygger på samarbete med andra myndigheter.

Regeringen satsar nästa år 55 miljoner kronor på kompletterande maringeologisk kartläggning kopplat till SGU:s uppdrag att utreda lämpliga platser för lagring av koldioxid, det är en lika stor satsning som under 2024. SGU får även en förstärkning på 9 miljoner kronor för att hantera och besluta om erkännande av så kallade strategiska nettonollprojekt som relaterar till koldioxidlagring (EU-förordning 2024/1375). I detta ingår att arbeta med regelförenklingar inom området.

SGU får dessutom 2 miljoner kronor för att analysera hur robusta Sveriges grundvattenmagasin är och hur de eventuellt kan påverkas av klimatförändringar.

– Vi på SGU är så klart mycket glada för regeringens fortsatta stora förtroende för SGU och vår verksamhet. En stor del av vår verksamhet handlar om att på olika sätt möta framtidens stora samhällsutmaningar, såsom den gröna omställningen, ett förändrat klimat och en säkrad råvaruförsörjning, och att på sätt bidra till att bygga det säkra och robusta samhället, säger Lovisa Zillén Snowball, chef för avdelningen för Samhällsplanering och tillförordnad generaldirektör.

Regleringsbrevet för SGU för 2025 (Ekonomistyrningsverket, nytt fönster)

Senast granskad 2024-12-20