Juni

 • SGU efterfrågar inspel på nytt förslag om att säkra tillgång till dricksvatten av god kvalitet

  Sveriges geologiska undersökning (SGU) vill ha synpunkter på de nya föreskrifterna inom grundvattenområdet. Syftet med de nya föreskrifterna är att de ska bidra till att framtidssäkra både kvaliteten på dricksvatten och dricksvattenförsörjningen i sig.

  28 juni 2024

 • Nu startar Mineraljakten – är du redo?

  Sök, finn, skicka in, vinn! I dag, den 27 juni, lanserar Sveriges geologiska undersökning (SGU) den folkliga och populära tävlingen Mineraljakten i ny tappning. Ta chansen att vara med i ett kunskapshöjande och spännande äventyr där du har möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen och samtidigt tävla om 150 000 kronor.

  27 juni 2024

 • Grundvattennivåerna i juni högre än de senaste åren

  För grundvattentillgången har vädret hittills i juni varit bra, då det inte har varit lika varmt och torrt som i maj. Det finns ändå risk för en ansträngd vattenförsörjning senare under sommaren i delar av landet.

  25 juni 2024

 • Förtroendet för SGU fortsätter att öka

  I dag, den 25 juni, presenterade Verian (tidigare Kantar Sifo) sin årliga undersökning kring svenska myndigheters anseende hos allmänheten. Förtroendet för Sveriges geologiska undersökning (SGU) fortsätter att öka. Med 57 poäng ökar anseendet jämfört med förra årets mätning och placerar SGU på tionde plats.

  25 juni 2024

 • Nu påbörjas geofysiska flygmätningar i Kiruna

  Från och med i dag, den 24 juni, och fram till och med augusti kommer Sveriges geologiska undersökning (SGU) att genomföra geofysiska flygmätningar öster om Kiruna i norra Norrbottens län. Syftet är att samla in information om Sveriges berggrund.

  24 juni 2024

 • SGU får utökat uppdrag kring koldioxidlagring

  Sveriges geologiska undersökning (SGU) blir behörig svensk myndighet för utpekande av strategiska projekt som rör hela kedjan för CCS, det vill säga koldioxidavskiljning, koldioxidlagring och infrastruktur för koldioxidtransport. Uppdraget gäller från det att EU-förordningen om nettonollindustrin träder i kraft.

  19 juni 2024

 • SGU pekar ut Ahmavuoma som riksintresse

  Fyndigheten med kobolt, koppar, guld och molybden i Ahmavuoma i Kiruna kommun blir riksintresse. Det efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Området innehåller så värdefulla ämnen för samhället att det bör skyddas från åtgärder som försvårar framtida utvinning.

  19 juni 2024

 • PFAS-ämnet TFA hittas i grundvatten över hela landet

  Med start 2023 bistår SGU en statlig satsning som syftar till att förbättra kunskap om och stärka vägledning kring spridning av PFAS i miljön. Nu presenteras de första resultaten av undersökningarna.

  18 juni 2024

 • Brännheta samhällsfrågor ombord – kom och träffa SGU i Almedalen!

  Hur säkrar vi tillgången till de råvaror som behövs för vår infrastruktur? Kan koldioxid lagras på svensk havsbotten? På vems bakgård ska vi ha gruvor för att utvinna de metaller och mineral vi konsumerar? Det är några av de högaktuella frågor som Sveriges geologiska undersökning (SGU) lyfter i Almedalen. Dessutom blir det en efterlängtad lansering för mineralintresserade.

  17 juni 2024

 • Kartläggning inför marin nationalpark är klar

  Undersökningen av havsbottnen i Nämdö skärgård, som Sveriges geologiska undersökning (SGU) gjort, visar på en miljö med musselbankar, algsamhällen och andra levande organismer. De maringeologiska underlagen bidrar till utredningen om en ny nationalpark. Resultaten är avgörande för att förstå och bevara ekosystemet i området.

  11 juni 2024

 • Nu blir SGU:s geologiska data öppna och kostnadsfria

  SGU har nu släppt sina geologiska dataprodukter som öppna data, vilket innebär att de blir fria att hämta och använda. SGU:s webbplats har också byggts om så att det ska bli lättare att hitta olika data inom samma användningsområde.

  10 juni 2024