PFAS-ämnet TFA hittas i grundvatten över hela landet
Med start 2023 bistår SGU en statlig satsning som syftar till att förbättra kunskap om och stärka vägledning kring spridning av PFAS i miljön. Nu presenteras de första resultaten av undersökningarna.
Sedan en tid tillbaka utför SGU, genom bidragsmedel från Naturvårdsverket, breda undersökningar av PFAS i mark och grundvatten runt om i landet. Undersökningarna syftar framför allt till att öka förståelsen för i vilken utsträckning PFAS-ämnen förekommer i mark och grundvatten på platser bortom kända lokala föroreningskällor.
– Vi har en erkänt stor problematik med spridning av PFAS från exempelvis brandövningsplatser på många platser i landet. Dessa föroreningar kommer att påverka människor och miljö under lång tid, och kommer att ta stora resurser i anspråk att hantera. Det vi vet mycket lite om är i vilken utsträckning det förekommer PFAS-ämnen i mark och vatten också längre från den här typen av punktkällor, och om det finns anledning att börja beakta en slags bakgrundsbelastning. Här kan SGU genom utökad provtagning i samband med löpande, nationell geologisk fältverksamhet och miljöövervakning effektivt bidra till att stärka kunskapsläget, berättar Lars Rosenqvist, statsgeolog på SGU.
SGU:s undersökningar omfattar flera olika delprojekt som avrapporteras löpande i takt med att arbetet fortgår. Nu publiceras resultaten av de undersökningar som utfördes i grundvatten under 2023. Inom kort publiceras även resultaten av förra årets undersökningar i mark.
– Det kan uppenbart förekomma PFAS-ämnen i mark och grundvatten också på platser där det inte funnits någon direkt anledning att tro att så är fallet. Vi ser också indikationer på att det sker ett diffust tillskott och ackumulation av PFAS till det översta markskiktet. Positivt nog tycks uppmätta halter i grundvatten i den här typen av referensmiljöer vara begränsade i förhållande till gällande rikt- och gränsvärden, fortsätter Lars Rosenqvist.
Mer konventionellt undersökta PFAS-ämnen påträffades i omkring en tredjedel av de knappa 200 undersökta provplatserna i grundvatten. Ett PFAS-ämne hittas däremot så gott som överallt; trifluorättiksyra (TFA).
– TFA förekom i 90 procent av provplatserna, i halter upp emot några µg/l, det vill säga i halter omkring 100–1 000 gånger högre än övriga detekterade PFAS-ämnen. Sett till kunskapsläget i stort var en bred spridning att vänta då det finns flera internationella och några svenska studier som pekar i den här riktningen. Likväl är det ett oväntat tydligt och nedslående utfall utifrån vad oss veterligen är den mest omfattande undersökningen av förekomst av TFA i svensk natur: TFA verkar finnas i grundvatten över precis hela landet, berättar Maria Åkesson, statsgeolog på SGU.
SGU:s undersökningar fortlöper i samverkan med Naturvårdsverket och Statens geotekniska institut.
För frågor om SGU:s pågående och kommande arbete med PFAS i mark och grundvatten, kontakta Lars Rosenqvist (projektledare). För frågor om utförda undersökningar av PFAS i grundvatten, kontakta Maria Åkesson (delprojektledare).
Senast granskad 2024-06-18