Bild.
27 juni 2024

Nu startar Mineraljakten – är du redo?

Sök, finn, skicka in, vinn! I dag, den 27 juni, lanserar Sveriges geologiska undersökning (SGU) den folkliga och populära tävlingen Mineraljakten i ny tappning. Ta chansen att vara med i ett kunskapshöjande och spännande äventyr där du har möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen och samtidigt tävla om 150 000 kronor.

Det är på uppdrag av regeringen som SGU nu återupptar tävlingen Mineraljakten som pågick i olika delar av Sverige mellan 1967 och 2014. Syftet är att uppmuntra privatpersoner till att lära sig mer om geologins betydelse för samhällets funktionalitet genom att söka efter potentiella fyndigheter av kritiska och strategiska metaller och mineral. Mineraljakten har genom åren lett till flera utpekanden av viktiga fyndigheter och även till öppnandet av nya gruvor.

Efter ett årtiondes uppehåll är det nu dags för Mineraljakten 2.0 – samma populära tävling, men med nytt koncept och form. Det nya konceptet är mer digitalt och anpassat efter dagens förhållanden. I korthet går det ut på att du deltar genom att skicka in bildobservationer på ditt prov och platsen där du tagit det, inklusive koordinater.

Är din observation tillräckligt intressant kommer SGU:s geologer att be om att få det fysiska provet inskickat för vidare analys. Då har du också möjlighet att vara med och tävla om ett förstapris på 75 000 kronor, ett andrapris på 50 000 kronor och ett tredjepris på 25 000 kronor.

– Att Mineraljakten under många år fungerade som en folkrörelse, avspeglar ett stort friluftsintresse hos befolkningen. Genom återlanseringen vill vi nå ut även till nya målgrupper och öka allmänhetens kunskaper om vår geologi, hur den är helt avgörande för samhällets funktionalitet och utveckling. På så vis är vi med och skapar bättre förutsättningar att bygga ett hållbart och robust samhälle, säger Erika Ingvald, tillförordnad chef för avdelningen mineralresurser på SGU.

Tävlingen kommer att styras genom appen Mineraljakten som går att ladda ned avgiftsfritt via App Store och Google Play. Appen finns även som webbtjänst som nås via webbplatsen mineraljakten.se där det också finns all information du behöver kring tävlingen, inklusive tävlingsregler.

Mineraljakten omfattar hela Sverige och 2024 års tävlingsperiod sträcker sig från och med i dag, den 27 juni, till och med den 30 september. 

Är du med? Det blir stenkul.

Senast granskad 2024-06-27