Illustration med jordglob och texten "Geologins dag Biotopia"
9 september 2024

Upptäck geologins fantastiska värld på lördag!

Är du redo för ett spännande och lärorikt äventyr? Lördagen den 14 september är det Geologins dag. Då finns Sveriges geologiska undersökning (SGU) på plats på det biologiska museet Biotopia i Uppsala. Kom och lär dig mer om vad som finns i marken rakt under våra fötter.

Som en del av Geologins dag och Kulturnatten Uppsala 2024 medverkar SGU på Biotopia för att  sprida kunskap om olika bergarter och mineral och vilken roll dessa spelar i vår vardag.

Är du intresserad av att leta sten? Då du kan delta i SGU:s tävling Mineraljakten för att utforska Sveriges fantastiska geologi, vinna priser och bidra till samhällets utveckling. Vi hjälper dig att komma i gång.

– Arrangemanget sker inom ramarna för SGU:s regeringsuppdrag Mineraljakten. Genom samarbetet med Biotopia vill vi nå ut till både barn och vuxna med information om hur viktig vår berggrund, och allt den innehåller, är för samhället. Vi vill också engagera alla att delta i tävlingen Mineraljakten, både i år och kommande år, säger Therese Bejgarn, chef för enheten Mineralinformation och gruvnäring vid SGU.

– I år sammanfaller Geologins dag med Kulturnatten i Uppsala och vi räknar med många besökare.

På programmet:

  • Fråga en geolog – kom och visa dina sommarfynd och lär dig mer om vad dina stenar består av
  • Titta på spännande stenar som kan innehålla värdefulla metaller och mineral
  • Gå på "mineraljakt" och vinn små njutbara ädelstenar

Läs mer om Geologins dag
Läs mer om Biotopia

Senast granskad 2024-09-09

Om Mineraljakten

Sveriges geologiska undersökning (SGU) står bakom tävlingen Mineraljakten 2.0 på uppdrag av regeringen. Syftet är att engagera privatpersoner i att bidra till att hitta potentiella fyndigheter av kritiska och strategiska metaller och mineral.

Mineraljakten 2.0 är en uppdaterad och moderniserad version av den tävling som startade redan 1967 i Norrbotten och med åren spreds söderut för att så småningom omfatta hela Sverige 2014, det sista året den pågick. Förutom att sprida geologisk kunskap har den bidragit till utpekandet av många betydelsefulla mineralfyndigheter.

Det nya tävlingskonceptet är mer digitalt och anpassat efter dagens förhållanden. I korthet går det ut på att du deltar i tävlingen genom att skicka in bildobservationer på ditt prov och platsen där du tagit det, inklusive koordinater. 

Tävlingen omfattar hela Sverige. 2024 års tävlingsperiod sträcker sig från den 27 juni till och med den 30 september. Observationer insända efter slutdatum är inte med och tävlar.

Vanliga frågor och svar