Höga halter av metaller i historiskt avfall
Skulle restavfallet rödfyr kunna användas för utvinning av kritiska och strategiska metaller och mineral? Det är en av frågorna i en ny rapport från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Provtagningar visar att halterna på vissa platser är tillräckligt höga för att kunna väcka intresse från gruv- och återvinningsindustrin. Medan rödfyren på andra platser kan utgöra en viss miljörisk.
Andrarum, Degerhamn, Kvarntorp och Kinnekulle. Det är några av de platser i södra och mellersta Sverige där stora röda avfallshögar utgör ett karaktäristiskt inslag i landskapet. Här har historiska industriverksamheter lämnat efter sig rödfyr, som är en restprodukt efter förbränning och bearbetning av alunskiffer. Eftersom järnet i skiffern har oxiderat under uppvärmningen så är avfallet färgat i orange och rött.
Som ett resultat av förbränningen kan rödfyr även innehålla höga halter av andra metaller med ursprung i skiffern. På uppdrag av regeringen har SGU därför tagit prover på avfallshögar med rödfyr. Syftet var att ta reda på om avfallet kan ha ett värde för utvinning av kritiska och strategiska metaller och mineral, framför allt vanadin, molybden och nickel, men även uran.
– De kemiska analyserna visar höga och förhöjda halter av flera grundämnen, där halterna också är högre än i den ursprungliga alunskiffern. Anrikningen av spårgrundämnen och metaller är tydlig, framför allt för koppar, zink, nickel, vanadin, uran och sällsynta jordartsmetaller, säger Anna Ladenberger, geokemist på SGU.
Inom projektet togs prover på 68 platser i Västergötland (Hunneberg, Kinnekulle, Billingen, Falbygden), Latorp och Kvarntorp i Närke, Andrarum i Skåne, Lovers i Småland och Degerhamn på Öland. På vissa av platserna är halterna så pass höga att de kan väcka intresse från gruv- och återvinningsindustrier.
– Det behövs vidare studier för att bedöma de praktiska möjligheterna för utvinning, och även avfallets miljörisker. På några av de platser vi undersökt kan rödfyr utgöra en viss miljörisk och påverka kvaliteten hos jord och vatten, säger Anna Ladenberger.
SGU:s provtagningar av rödfyr ingick i ett större regeringsuppdrag med syfte att undersöka om sekundära resurser från gruvavfall skulle kunna bidra till försörjningen av de kritiska råvaror som behövs i den pågående energiomställningen.
Läs och ladda ned rapporten:
Senast granskad 2024-09-19