Kalkstensfyndigheten Brunflo har detaljavgränsats som riksintresse
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har detaljavgränsat fyndigheten Brunflo i Östersunds kommun, Jämtland, för dess innehåll av kalksten.
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har gjort bedömningen att området med kalkstensfyndigheten Brunflo i Östersunds kommun utgör ett sådant mark- och vattenområde som är av riksintresse enligt 3 kap. 7 § miljöbalken.
Den jämtländska kalkstenen är jämn i färgen, är hårdare och tätare än dess motsvarigheter i södra Sverige samt uppvisar också bättre tekniska egenskaper än övriga kalkstenar i Sverige. Brytning av kalksten i Brunfloområdet har skett under en mycket lång tid och materialet har använts som byggnadssten i cirka 1 000 år. Betydande geologiska undersökningar har gjorts i området. Den mäktiga utbredningen av kalksten omkring Brunflo har stor betydelse för samhället som byggnadssten och bergmaterial.
Läs mer om riksintressen för värdefulla ämnen och material
Så fungerar riksintressen
Riksintressen markerar olika samhällsintressen som har särskild, nationell betydelse för samhällsutvecklingen när frågor om markanvändning ska avgöras. Systemet ger stöd för beslut vid eventuella konflikter mellan olika markintressen. Det innebär att utpekade riksintressen behöver beaktas i planeringsprocessen, men att de samtidigt enbart är rådgivande för hur marken ska användas. Det finns många olika typer av riksintressen, till exempel för totalförsvaret, naturvärden, kulturmiljöer, kommunikationer och rennäring, och flera olika riksintressen kan finnas för samma område.
Senast granskad 2022-01-25