Bauxitmalm

Bauxitmalm, den huvudsakliga källan för aluminium i världen.

Foto: M. Doerr & M. Frommherz GbR

8 februari 2022

Metallprisernas utveckling i januari

I januari stabiliserades priserna på basmetaller. Några metaller vars priser stack iväg uppåt var aluminium, vars produktion påverkats av de höga elpriserna, och batterimetallerna litium och nickel, vars priser känner av den starka efterfrågan på elfordon.

​Föregående års prisökning på basmetaller avstannade i januari 2022. Utvecklingen är troligtvis ett tecken på att priserna har stabiliserats, efterfrågan på basmetaller ligger kvar på samma nivå som tidigare. Ett undantag var priset på aluminium som ökade med åtta procent. Högre priser på aluminium är en konsekvens av höga elpriser och Kinas minskade produktionstakt. Priset på aluminium förväntas fortsätta öka en bit in på år 2022.

Palladium utmärker sig fortfarande med prisökningar; efterfrågan har under de senaste åren varit konstant högre än utbudet av denna ädelmetall med många användningsområden. Även priset på rhodium ökade i början på året. Detta som ett resultat av ökad efterfrågan på katalysatorer i kombination med begränsat utbud.

Litiumpriset fortsätter att öka i snabb takt. Prisökningen kan adresseras till efterfrågan på elbilar och därmed av batterimetaller. En annan viktig batterimetall är nickel. Nickelpriset nådde sin högsta nivå sedan år 2011 i januari 2022.

Priset på järnmalm har återhämtat sig sedan hösten 2021. En förklaring är att produktionen i Kina är tillbaka på nivåerna som var innan restriktionerna inför vinter-OS. En ytterligare förklaring till prisökningen är skyfall i Brasilien med efterföljande översvämningar som orsakade stoppad produktion vid Vale, en av världens största producenter av järnmalm.

Se diagram och statistik över metallpriser i januari (pdf, öppnas i nytt fönster)

 

Senast granskad 2022-02-08