För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner
Bilden visar en sten, en hematit.

Hematit.

Foto: SGU.

3 juni 2021

Metallprisernas utveckling i maj

Priset på järnmalm fortsatte att stiga i maj. Orsaken stavas stigande efterfrågan på järnmalm i Kina, med ett utbud som inte har hängt med. För övriga metaller noterades mestadels svaga uppgångar.

Järnmalmspriset steg med åtta procent under maj månad och var uppe i 218 dollar per ton den 18 maj, högre än 2011 då priset på fines låg på tvåhundra dollar per ton. Priset var som lägst 2015/16 med fyrtio dollar per ton. Den senaste tidens uppgång beror på att utbudet inte har hållit jämna steg med efterfrågan i Kina, där produktion av råstål har ökat med trettio procent under de senaste åren. Utbudsproblematiken hänger samman med Covid-19 samt olyckor/ naturkatastrofer i Brasilien och Australien.

Prisutvecklingen på bas- och ädelmetallerna var svagt ökande. Mest ökade priset på guld med sex procent. Mot strömmen gick priset på rodium som sjönk med 14 procent under månaden. Priset rörde sig ordentligt; först sjunkande för att sedan stiga. Det turbulenta priset på rodium beror på att det bryts som en sidometall och att det troligen också finns stor spekulation i priset.

Läs mer om metallprisernas utveckling i juni (nytt fönster)

Senast granskad 2021-06-03