Ett bra år för grundvattenbildning
Första oktober börjar ett nytt hydrologiskt år. Detta är också den tid på året då snön vanligtvis har smält bort i fjällen, och grundvattennivåerna i stora delar av landet är låga. I vissa fall som lägst på året. Det senaste grundvattenåret har dock varit gynnsamt för grundvattenmagasinen tack vare mycket regn och snösmältning under höst, vinter och vår.
Sensommaren och hösten 2023 började med kraftfulla regionala oväder, vilket ledde till betydande tillskott av grundvatten. I stora delar av landet var grundvattennivåerna i små magasin mycket över de normala redan i augusti, vilket höll i sig till vintern. Nederbörden påverkade även de stora magasinen, vilket resulterade i nivåer mycket över de normala från mellersta Sverige och söderut.
Under flera tillfällen i januari och februari sträckte sig snötäcket ända ner till Skåne. Snösmältning i kombination med regn gynnade grundvattenbildningen i södra Sverige ytterligare. Detta orsakade rekordhöga grundvattennivåer i Götaland och Svealand, med en del översvämningar. Denna period med höga grundvattennivåer i både stora och små magasin höll i sig fram till början av maj. Allt eftersom snötäcket smälte i norra Sverige så började nivåerna stiga även där.
Maj var en väldigt torr och varm månad, vilket inte märkbart påverkade de stora magasinen. I små magasin i Norrland fortsatte nivåerna att stiga till över eller nära de normala, medan nivåerna i Svealand och Götaland började sjunka kraftigt. Det är vanligtvis vid den här tiden på året som nivåerna börjar sjunka i Götaland, i och med att växtsäsongen sätter i gång. På grund av utgångsläget med höga grundvattennivåer blev avvikelsen från de normala ändå inte särskilt stor under försommaren, förutom runt Kronobergs län.
Under sommaren var nivåerna i de stora magasinen fortsatt mycket över det normala i stora delar av landet. Samtidigt hade det torra vädret i maj lett till att grundvattennivåerna i små magasin var under det normala i södra Götaland och på Gotland. Sen kom det mycket regn i juli, och vid flera tillfällen föll stora mängder nederbörd på kort tid. De ytliga jordlagren blev då mycket fuktiga, vilket medförde en betydande mängd grundvattenbildning i små grundvattenmagasin, främst i västra delarna av Götaland och Svealand. Detta ledde till stigande nivåer i flera av de områden där grundvattennivåerna under maj och juni sjunkit kraftigt. En mindre mängd regn kom så långt österut som till östra Svealand och södra Gotland. Grundvattennivåerna i små magasin påverkades då till den grad att de sjönk i långsammare takt, och nivåerna var nära de normala en bit in på semestersäsongen. Däremot blev nivåerna på norra Gotland i små magasin mycket under det normala i augusti, eftersom området fått betydligt mindre regn. SGU utfärdade då en varning för risk för vattenbrist på Gotland .
Sammanfattningsvis har det föregångna hydrologiska året varit ett bra år för påfyllning av grundvattenmagasinen på grund av mycket regn och snösmältning under höst, vinter och vår. Vädret i maj ledde till kraftigt sjuknande nivåer, medan regnoväder i juli bidrog till förmildrande förhållanden. I år har vi därför inte haft stora problem med låga grundvattennivåer sett över landet, med undantag från Gotland där nivåerna i små magasin fortfarande är väldigt låga i oktober.
– I de stora magasinen är utgångsläget inför hösten och vintern bra – grundvattennivåerna är nära medel i stora delar av landet just nu. En jämförelse av fyllnadsgraden mellan september 2024 och september 2020–2023, visar att grundvattennivåerna nu är högre än tidigare år. Detta är främst ett resultat av det senaste årets stora grundvattenbildning, säger Michelle Nygren, statsgeolog på SGU.
Det hydrologiska året 2024/2025 börjar bra, och vi hoppas på en god fortsättning!
Animation över det hydrologiska året 2023/2024 som visar grundvattennivå (vänster) och avvikelse (höger).
Läs mer om hur SGU gör kartor för grundvattennivåer
Det hydrologiska året
Det hydrologiska året skiljer sig från ett kalenderår genom att det löper från första oktober till sista september. Anledningen är att det vid brytpunkten mellan september och oktober oftast inte finns några stora mängder snö, vilket i sin tur förenklar beräkningar av vattenbalans. Tidpunkten sammanfaller normalt sett med att grundvattennivån når sitt årslägsta i södra och mellersta Sverige.
Senast granskad 2024-10-02