Bilden visar en sten, en hematit.

Hematit.

Foto: SGU.

8 november 2021

Metallprisernas utveckling i oktober

Kraftigt ökande priser för de flesta basmetaller, mest på Zink, till stor del orsakat av att smältverk i Europa halverar produktionen på grund av höga energipriser. Restriktioner och sänkt produktion i Kina håller ner järnmalmspriset.

Priserna på basmetallerna steg kraftigt under oktober med undantag för aluminium som rekylerade efter att ha kontinuerligt stigit sedan början av 2020. Mest steg priset på zink med 15 procent. En viktig orsak var att ett av världens största smältverk meddelade att de skulle halvera sin produktion i Europa på grund av höjda energipriser. Priset på koppar steg först mycket kraftigt men sjönk tillbaka mot slutet av månaden. Lagren hade nått en rekordlåg nivå efter produktionsnedskärningar i spåren av kraftkrisen i Europa och Kina. Kina ökade också sin import.
Järnmalmspriset nedgång avstannade under oktober men fortsatte i början av november. Som orsak anges svag industriell efterfrågan från Kina på grund av restriktioner för stålproduktion. Kinas stålverk kommer att sänka produktionen under vintersäsongen och inför vinter-OS i Peking för att minska luftföroreningarna.

Läs mer om metallprisernas utveckling i oktober (pdf, öppnas i nytt fönster)

Senast granskad 2021-11-08