Det menas med grundvattennivå
I marken finns små hålrum, porer, som kan ha olika form, finnas i olika mängd och som kan innehålla vatten. Om porerna är helt vattenfyllda brukar det vanligtvis innebära att det är grundvatten.
Här finns mer ingående information om grundvattennivåer för den som vill veta mer och sätta sig in i detaljer. Det rör sig exempelvis om vad grundvattennivå egentligen är eller vad det är för skillnad på små och stora grundvattenmagasin. Här finns även djupare information om hur SGU beräknar aktuella och framtida grundvattennivåer, och hur kartor framställs.
I marken finns små hålrum, porer, som kan ha olika form, finnas i olika mängd och som kan innehålla vatten. Om porerna är helt vattenfyllda brukar det vanligtvis innebära att det är grundvatten.
Små magasin med tunna jordlager och urberg.
SGU delar ofta upp grundvattenmagasin i stora och små magasin beroende på att de har olika förmåga att lagra grundvatten och reagerar olika på nederbörd, vattenuttag och torka.
Stora grundvattenmagasin finns inte överallt i Sverige utan är begränsade till vissa områden och geologiska miljöer.
SGU övervakar grundvattennivåer i de olika delar av Sverige som är grundläggande för att bedöma grundvattensituationen.
Grundvattennivån varierar under naturliga förhållanden både under ett år och mellan år beroende på väderleken. Grundvattennivån har normala årstidsvariationer som är typiska för olika delar av landet, så kallade regimer.
De låga grundvattennivåerna som observerades på många håll i Sverige under 2016-2019 har förekommit tidigare.
SGU använder begreppen fyllnadsgrad och grundvattensituation för att beskriva grundvattennivån för en plats i förhållande till tidigare uppmätta eller beräknade nivåer.
Utöver den nivåmätning som sker i mätstationer så beräknas grundvattennivån i områden som saknar mätstationer. Därmed finns ett rikstäckande underlag för bedömning av förändringar i grundvattennivåer, oavsett om mätningar utförs eller inte.
Beräkning av grundvattennivåer gör det möjligt att förutsäga hur nivåer ändras baserat på förändringar i väder. Det är däremot osäkert hur vädret blir framöver vilket gör att SGU presenterar grundvattennivåer för de närmsta månaderna baserat på olika väderutvecklingar.
Varje vecka gör SGU kartor för grundvattennivåer och avvikelser från de normala nivåerna för årstiden. Metoden för att göra kartorna ändrades 2020.
Meddelanden om risk för vattenbrist utfärdas i samarbete mellan SGU och SMHI. Informationen har tagits fram mot bakgrund av att det vid låga grund- och ytvattennivåer är viktigt för allmänheten att hålla sig uppdaterad.
Livsmedelsverket tipsar om vad du kan göra för att spara på dricksvatten oavsett om du har kommunalt eller eget vatten.
Livsmedelsverket informerar om vad du som har egen brunn särskilt bör tänka på vid perioder med låga grundvattennivåer.
Svenskt Vattens sammanställning över vattensituationen för den kommunala vattenförsörjningen och inrapporterade bevattningsförbud.