Fallstudier förorenade sediment

Fallstudie av förorenade sediment, med syfte att utveckla inventeringsmetodiken av förorenade sediment.

Under 2024 påbörjade SGU ett projekt som syftar till att utveckla metodiken för inventering av förorenade sediment.

Arbetet omfattar dels framtagande av handledningsmaterial som fokuserar på praktiskt genomförande av verifierande provtagning, dels verifierande provtagning i form av fallstudie av förorenade sediment vid två olika områden, Yttre fjärden i Gävle som är ett kustområde och i sjön Runn vid Falun, i Dalarna. Områdena har valts ut baserat på att de har olika geografiska förutsättningarna olika komplexitet och föreningssituation. Rent praktiskt genomförs hydroakustiska mätningar för att få god förståelse av bottenförhållandena, samt provtagning av sediment och kemiska analyser av föroreningar i sedimenten.

Insamling av data kommer fortgå under 2025 och därefter sammanställas och utvärderas.

Projektets mål är att leverera handledningsmaterial kopplat till verifierande provtagning, samt resultatrapporter för områdena som undersökts i projektet.

SGU genomför i arbetet inom ramen för det myndighetsgemensamma arbetet som benämns SESAM, och är en förkortning av Sedimentsamverkan mellan myndigheter. I SESAM deltar förutom SGU, Naturvårdsverket, Sveriges geotekniska institut (SGI), Länsstyrelserna och Havs och vattenmyndigheten.

Läs mer om förorenade sediment och SESAM på renasediment.se

Senast granskad 2024-07-09