Koboltmalm

Malm med koppar och kobolt.

Foto: Mattias Fackel, SGU

4 maj 2021

Metallprisernas utveckling i april

Under april steg metallpriserna på bred front, järnmalmspriset steg till exempel med tio procent och samtidigt som kopparpriset nu är det högsta på tio år. Ett undantag är en nedgång i koboltpriset, som håller på att stabiliseras.

Metallpriserna ökade under april månad. Bland de mer uppmärksammade metallerna var det enbart priset på kobolt som minskade - en tioprocentig nedgång som troligen är en rekyl, på grund av en stabilisering av efterfrågan från batterikemisk industri.

Priset på palladium steg med 13 procent. En bidragande orsak till detta kan vara att Nornickel, världens största producent av palladium, har fått två större gruvor i Sibirien drabbade av allvarliga översvämningar. Gruvorna förväntas inte vara i drift igen förrän tidigast i juni 2021.

Kopparpriset är nu det högsta på tio år, det har stigit kontinuerligt sedan pandeminedgången i mars 2020. Detta beror på flera faktorer: ökningen har tagit fart efter USAs president Joe Bidens nya koldioxidmål, samtidigt finns det också en robust efterfrågan från Kina. Utbudet i Peru och Chile har heller inte återhämtat sig från situationen innan pandemin. I övrigt kan noteras att Litiumpriset börjat röra på sig, upp tio procent. Även järnmalmspriset steg med tio procent.

Läs mer om metallprisernas utveckling i april (pdf, öppnas i nytt fönster)

Senast granskad 2021-05-04