Kartläggning i norra Småland och Östergötland
SGU bedriver sedan 2023 ett större karteringsprojekt i nordöstra Småland och sydöstra Östergötland. Projektet är indelat i tre delområden: Skrikerum, som startade 2023, Västervik, som startade 2024, och Åtvidaberg, som planeras starta 2025 eller 2026.
Det övergripande syftet med projektet är att uppgradera SGU:s kartunderlag till en mer detaljerad skala, liksom att provta bergarter från områdets mineralförekomster med särskilt fokus på så kallade kritiska och strategiska råvaror. Insamlade geologiska, litogeokemiska och geofysiska data tillgängliggörs löpande i SGU:s databaser. Nedan finns korta beskrivningar om respektive delprojekt.
Delområde Skrikerum
I delområde Skrikerum finns kända mineraliseringar med bland annat järn, koppar och selen. Det är dock okänt om dessa även kan innehålla vissa kritiska eller strategiska råvaror. Fältarbetet i delområde Skrikerum inleddes 2023 och avslutas nu under 2024. Därefter väntar analyser och tolkning av data som ligger till grund för bland annat revidering av SGU:s berggrundskartdatabas. Resultaten kommer även att sammanfattas i en SGU-rapport.
Preliminära resultat från 2023 visar på anomala halter av koppar, guld, silver, vismut, tellur och sällsynta jordartsmetaller i en eller flera av de provtagna mineralförekomsterna. Dessa resultat kommer att kompletteras med ytterligare analyser under 2024.
Varp från kopparmineralisering vid Spångdalen. Anomala halter koppar, guld, vismut och tellur i metabasaltoid till metaandesitoid (6448174/589000).
Foto: Dick Claeson, SGU.
Delområde Västervik
I delområde Västervik finns kända förekomster av bland annat de kritiska råvarorna sällsynta jordartsmetaller (Olserum) och kobolt (Gladhammar). De flesta av områdets mineraliseringar är dock inte provtagna i modern tid, varför ett mål med projektet är att inventera dessa för att undersöka vilka kritiska eller strategiska råvaror som kan finnas i dem. Insatser kommer även att göras för att försöka förstå hur och när under områdets geologiska historia som mineralförekomsterna bildats.
Inledningsvis har de flesta av områdets kända mineraliseringar inventerats och provtagits under våren 2024, analysresultat väntas under sommaren. Fortsatt arbete under 2024 fokuserar på ytkartering av områdets norra delar (se karta ovan).
Böljeslagsmärken i kvartsit tillhörande Västerviksformationen, observerad under fältarbete i maj 2024.
Foto: Alexander Lewerentz, SGU.
Delområde Åtvidaberg
Kring Åtvidaberg finns kända kopparmineraliseringar. Dessa har dock i stort sett inte provtagits och analyserats med moderna metoder som undersöker ett brett spektrum av metaller och andra grundämnen. I något fall har sällsynta jordartsmetaller konstaterats i samband med järnmineraliseringar, men i övrigt är det okänt om kritiska eller strategiska råvaror kan finnas i området. Fokus för detta delprojekt ligger på att undersöka områdets mineraliseringar, men även att kartera berggrunden runtomkring. Arbetet planeras för tillfället att starta 2025 eller 2026.
Uppdrag om kartläggning av malmpotentiella områden
Under 2024–2026 kommer SGU att förstärka arbetet med att kartlägga malmpotentiella områden. Syftet är att trygga försörjningen av mineral och metaller som är kritiska för samhällets funktion och för att bidra till den tekniska utvecklingen och omställningen till grön energi.
Karteringen är kopplad till regeringsuppdraget om förstärkt kartläggning av malmpotentiella områden som SGU fick i början av 2024 och är en del i att främja mineralutvinning i Sverige. Syftet är att bidra till en trygg försörjning av mineral och metaller som är kritiska och strategiskt viktiga för samhällets funktion samt att bidra till omställning till grön energi och teknisk utveckling. Metaller och mineral behövs i exempelvis elfordon och solpaneler, inom försvarsindustrin och sjukvården.
Områden för förstärkt kartering
Under maj 2024 påbörjades arbete med kartering i områden nära Västervik (norra Småland och södra Östergötland), i delar av Hälsingland, Västernorrland och Norrbotten. Markgeokemisk kartering pågår i delar av Gävleborg och Dalarna medan inventering av malm och mineral i Örebro län.
I uppdraget ingår även att SGU ska inventera gamla gruvhål där koncession – alltså rätt att utvinna fyndigheten – inte längre gäller.
Senast granskad 2024-07-02