Bilden visar en grupp deltagare från konferenden som ställt upp sig på rad för ett foto.

Deltagare från ITP-projektet under en resa till gruvor i norra Sverige.

26 maj 2025

SGU:s utbildningsprogram går i mål efter sju år

Under närmare sju år har Sveriges geologiska undersökning (SGU) bedrivit en utbildningsinsats i Afrika för att öka kunskapen om hur vatten och avfall från gruvor kan tas om hand för att minska miljöpåverkan. Totalt har över 200 deltagare från sex länder genomfört förändringsprojekt med stöttning av mentorer från SGU. Projektet finansierades av Sida och avslutas just nu med en turné i norra Sverige tillsammans med flera av deltagarna.

SGU har sedan 2018 ansvarat för utbildningsprogrammet International Training Programme (ITP) 308 Mine water and mine waste management, med fokus på den kunskap som statsanställda behöver för att utöva tillsyn på gruvindustrin. Tillsammans med Luleå tekniska universitet och Naturvårdsverket har SGU genomfört utbildningar och förändringsprojekt i Zambia, Tanzania, Rwanda, Etiopien, Liberia och Kenya.

– Vi har utbildat över 200 myndighetspersoner som arbetar med gruvor och miljö. Deras ökade kunskap har lett till; uppdaterade och nyskapade regelverk och riktlinjer som gagnar miljön i gruvornas närområden, en säkrare och förbättrad arbetsmiljö för gruvarbetare och en utökad inkludering av befolkningen i gruvornas närområde, säger Jonnina Karlsson, projektledare på SGU och fortsätter:

– Arbetet har bidragit till steg mot en mer rättvis och hållbar gruvnäring i de medverkande länderna genom kapacitetsbyggande inom relevanta myndigheter som har möjlighet att ställa krav på gruvsektorn.

Programmet avslutas just nu med en turné i norra Sverige där deltagare bland annat får besöka svenska gruvor, med stopp i Fäbodjtärn, Aitik och Kiruna. Resans final är en tvådagarskonferens vid SGU:s mineralinformationskontor i Malå i Västerbotten den 26–27 maj. Där kommer representanter från deltagande länder att presentera programmets inverkan på deras myndigheter och länder. Svenska organisationer berättar om det svenska hållbarhetsarbetet inom gruvnäringen.

– Det har varit en fantastisk resa att arbeta med programmet. Att kunna exportera kapacitetsbyggnad inom området gruvavfall är något vi i Sverige ska vara stolta över. Det gynnar inte bara deltagarna och deras organisationer utan också alla de som vill utöva en mer hållbar handel med metaller och mineral. Vi hoppas att de kontakter och nätverk som bildats kommer fortsätta att producera positiva resultat i många år framöver, säger Jonnina Karlsson.

Vid konferensen i Malå finnas det möjlighet för journalister att närvara och intervjua deltagare och organisatörer. Kontakta press@sgu.se om du är intresserad av en intervju i samband med konferensen i Malå.

Senast granskad 2025-05-26