Förutsättningar för viktig omställning – här finns rätt berg för betong
Den för dricksvattnet viktiga resursen naturgrus används idag ofta till betongproduktion, trots att den skulle kunna ersättas av krossat berg. Sveriges geologiska undersökning (SGU) har därför undersökt delar av Västra Götaland för att se var det finns berg med rätt kvalitet för betongproduktion. Resultatet utgör ett verktyg för både myndigheter och näringsliv att planera för nyetablering av betongproduktionen där berg används istället för naturgrus.
Behovet av betong förväntas öka i hela världen – för byggande och infrastruktursatsningar av olika slag som till exempel nyetablering av vindkraft, andra energianläggningar, betongvägar och järnvägar. För att tillverka högkvalitativ betong behövs ballast, det vill säga naturgrus eller krossat berg. Sveriges ambition är att ställa om från naturgrusanvändning till användning av krossat berg, eftersom naturgrusavlagringar är viktiga för vår dricksvattenförsörjning. Trots detta används fortfarande mycket naturgrus – hälften av det naturgrus som utvinns idag går till betongproduktion.
SGU kartlägger därför var det finns berggrund som har en sådan kvalitet att den kan används för betong. I samverkan med Vattenavdelningen på Länsstyrelsen i Västra Götaland har SGU nu tagit fram information för delar av Västra Götaland.
– I den fysiska planeringen är det viktigt för företag, kommuner och länsstyrelser att planera för ballastförsörjning på nära håll. Kan man minska transporterna av ballast ger det stora ekonomiska och miljömässiga fördelar. Vårt underlag visar hur det ser ut på en regional nivå och det utgör ett viktigt underlag för mer detaljerade undersökningar, säger Mattias Göransson, statsgeolog på SGU.
– Samarbetet med Vattenavdelningen på länsstyrelsen har gett både SGU och länsstyrelsen tillgång till en större mängd data, vilket bidrar till att vi kan ta fram bättre planerings- och bedömningsunderlag av olika slag. Att vi har samverkat med Vattenavdelningen beror på att ballastförsörjningen är så nära kopplad till skyddet av naturgrusavlagringar där våra stora dricksvattenresurser finns, säger Mattias Göransson.
I rapporten, Bergkvalitetskartan för betong i delar av Västra Götaland, ges en mer utförlig beskrivning av hur det ser ut i området och hur undersökningen är gjord. Data från undersökning kommer inom kort att finnas i SGU:s kartvisare Ballast och i geodataprodukten Bergkvalitet.
Beskrivning till bergkvalitetskartan för betong i delar av Västra Götaland, K755
Senast granskad 2024-11-21