Bilden visar operatörer som drar SGU:s georadarsystem bakom sig över marken.

SGU:s georadarsystem i användning vid Källfallet. En operatör kan dra systemet och sköta datainsamlingen.

Foto: Mehrdad Bastani.

29 april 2025

Unikt test av geofysiska metoder för kartläggning av gruvavfall

En ny rapport från Sveriges geologiska undersökning (SGU) visar hur geofysiska undersökningar kan hjälpa till att öka kunskaperna om historiskt gruvavfall. Olika geofysiska metoder har använts på olika typer av sandmagasin, vilket har gett ett unikt underlag för att utvärdera dem.

I ett projekt vid SGU har åtta typer av sandmagasin i Bergslagen undersökts med olika geofysiska metoder. Det har gett ett viktigt underlag för att utvärdera metodernas lämplighet under olika förutsättningar.

– Syftet med undersökningarna var att skapa 3D-modeller som kan hjälpa oss att bättre förstå fördelningen av gruvavfallet i sandmagasinen, samt att uppskatta mängden avfall. Vår rapport beskriver och förklarar även skillnaderna mellan de geofysiska metoder som vi använt och ger en bedömning av hur de kan tillämpas, säger Lena Persson, geofysiker.

Valet av provplatser baserades på tidigare studier och merparten av avfallet var restprodukter från brytning av järnmalm, men även andra grundämnen som volfram och koppar. Provplatserna finns inom fem gruvområden i Bergslagen.

Inom projektet har SGU använt olika geofysiska metoder för att bestämma markens resistivitet, det vill säga motstånd att leda elektrisk ström, och även testat inducerad polarisation som ger ett mått på markens elektriska uppladdningsförmåga (IP-effekt). På alla de undersökta platserna kunde sandmagasinens utbredning och djup bestämmas med hjälp av modeller baserade på undersökningar av markens resistivitet.

– Variationerna i resistivitet i sandmagasinen kan främst förklaras av variationer i vattenmättnadsgrad och kornstorlek. Variationer i kornstorlek kan i sin tur ofta vara kopplade till variationer i metallinnehåll. Vid ett av sandmagasinen såg vi även en korrelation mellan metallhalt (järn) och IP-effekt, säger Lena Persson.

De geofysiska undersökningarna genomfördes som en del i ett regeringsuppdrag kring hållbar utvinning av metaller och mineral ur sekundära resurser. Arbetet är tänkt att bidra till omställningen till en mer cirkulär och resurseffektiv ekonomi. Uppdraget rapporterades i sin helhet under 2023.

Läs hela rapporten här:

Secondary resources directive. Characterisation of mine tailings in the Bergslagen region using geophysical methods, SGU-rapport 2025:05

Senast granskad 2025-04-29