Provtagning i Hammarby källa.  Plasthandskeklädda händer sputar vatten från spruta ner i provflaska.

Provtagning i Hammarby källa.

Foto: Liselotte Tunemar, SGU

Arsenik i brunnsvatten

Runtom i världen har arsenik i dricksvatten uppmärksammats för att orsaka allvarliga hälsoproblem. Arsenik är ett grundämne som finns naturligt i berg och jord, även i Sverige. I regel är halterna låga men i vissa områden förekommer naturligt höga halter. Arsenik kan också spridas från och förekomma i närheten av olika typer av verksamheter och förorenade områden.

Halterna av arsenik i Sveriges berggrund och jordlager är i allmänhet låga. Höga arsenikhalter påträffas i vissa områden med sulfidrika bergarter, vissa skiffrar och andra äldre sedimentbergarter. Höga arsenikhalter i grundvatten sammanfaller ofta med höga arsenikhalter i berggrund och jordlager, men påverkas också mycket av redoxförhållanden och pH. Höga arsenikhalter i grundvatten kan också förekomma i andra områden på grund av mänsklig påverkan, exempelvis på platser där träimpregnering utförts eller där det funnits glasbruk. . Mer information om förekomst av arsenik i grundvatten finns sammanställt i SGU:s handledning Bedömningsgrunder för grundvatten:

Arsenik i Bedömningsgrunder för grundvatten

Vad kan jag som brunnsägare göra? 

Privata brunnar och andra små dricksvattenanläggningar för privat bruk omfattas inte av Livsmedelverkets föreskrifter om dricksvatten (LIVSFS 2022:12). De saknar därför juridiskt bindande gränsvärden avseende dricksvattenkvaliteten. Samtidigt får många människor sitt dricksvatten från denna typ av anläggningar, och hälsoriskerna vid intag är desamma oavsett om vattnet kommer från en kommunal eller en privat anläggning. Det är därför av största vikt att du som enskild brunnsägare låter analysera ditt vatten.

Gränsvärdet för arsenik i dricksvatten är 5 μg/l enligt Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2022:12) som gäller allmän vattenförsörjning. Före den 1 januari 2026 får dock det tidigare gränsvärdet 10 μg/l tillämpas. För små dricksvattenanläggningar för privat bruk, exempelvis egen brunn, gäller 5 μg/l som riktvärde sedan 2024:

Arsenik i dricksvatten från små dricksvattenanläggningar för privat bruk (Livsmedelsverket) 

Den största risken för naturligt höga arsenikhalter i vatten från egen brunn finns i områden där berggrunden har höga arsenikhalter. I sådana områden, och i områden där jordarterna har ett högt arsenikinnehåll eller där det finns anledning att misstänka förorening från mänsklig påverkan, är det särskilt viktigt att analysera vattnet från den egna brunnen. När du analyserar ditt vatten kan du i flera fall välja att medge delgivning av analysresultatet till SGU, som på så vis kan förbättra nationell kartläggning av grundvattenkemi och -kvalitet.
 
Höga halter kan ofta åtgärdas. Vattenrening med jonbytare har exempelvis visat sig kunna reducera arsenikhalterna med 90–95 procent enligt en kontrollerande studie som Socialstyrelsen låtit genomföra av olika metoder för att minska arsenikhalterna i dricksvatten. Även järn- och manganfilter kan bidra till att minska arsenikhalten i dricksvattnet.

Avskiljning av arsenik från grundvatten

Generella råd kring anläggning och skötsel av brunn finns hos Livsmedelsverket. Livsmedelsverket ansvarar också för frågor som rör dricksvattenkvaliteten i egen brunn, och fördjupad information om exponering och hälsorisker går att erhålla via deras webbplats:

Anlägga ny brunn (Livsmedelsverket)
Arsenik (Livsmedelsverket)

Frågor kring risker för lokal, mänsklig påverkan i närheten av brunnen, ställs i första hand till kommunen.

Senast granskad 2024-06-19