Vilken utbildning krävs?
Det viktigaste för att jobba som anläggningsmaskinförare är att du är intresserad, driven och gillar att jobba med maskiner. På grund av att det är väldigt viktigt med säkerheten när man jobbar med maskiner är det också viktigt att du kan prata och förstå svenska. Det är en fördel att ha ett tekniskt intresse eller en bakgrund inom maskiner eller liknande.
Gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram eller fordonsprogrammet kan vara en bra utbildningsbakgrund. När utbildningen är klar så söker man en lärlingsanställning för att få sitt yrkesbevis. Eftersom det finns olika typer av maskiner finns det även olika typer av yrkesbevis. Läs mer om gymnasieutbildningar på skolverket.se. Man kan hitta utbildning genom kommunernas vuxenutbildning, ifall en sådan kurs är tillgänglig för tillfället. Då hittar du sådana utbildningar antingen på din kommuns webbplats eller på www.komvuxutbildningar.se.
Man kan utbilda sig genom Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildning till anläggningsmaskinförare, om man inte har en grundutbildning. För mer information, kontakta Arbetsförmedlingen som bedömer om du kan ta del av en sådan utbildning. Du kan läsa mer om utbildningen på sidan Vägen till jobb.
Företagslärling
Du kan också läsa en distansutbildning. Då jobbar och studerar du samtidigt för att få ett yrkesbevis. Byggnadsindustrins Yrkesnämnd ordnar den teoretiska delen av utbildningen och den praktiska delen får du lära dig i ett företag. Mer information finns på Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.
Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka om att få den validerad. Mer information finns på Universitets- och högskolerådet, som bedömer utländska gymnasieutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och akademiska utbildningar.
Om du har erfarenhet från ett yrke, men saknar intyg kan du få dina yrkeskunskaper bedömda. Mer information finns på Myndigheten för yrkeshögskolan eller hos Arbetsförmedlingen.