Startsida

Gruvnäring

Branschen där du jobbar med att utvinna metaller från marken.

SE BILDER

Borrning

Branschen där du jobbar med att borra i berg och jord.

SE BILDER

Bergmaterial

Branschen där du jobbar med att framställa byggmaterial från marken.

SE BILDER

VÄLKOMMEN TILL GEOPRAKTISK

Hur är det att jobba inom geologi? Vilka jobb finns det? Passar jag för sådana jobb? Geopraktisk är en guide till praktiska jobb inom tre växande branscher i Sverige.

 

Var med och bygg Sverige!

Att jobba med geologi innebär att arbeta med de naturresurser som finns under våra fötter. Vi använder naturresurser varje dag, och de behövs dessutom för att utveckla vårt samhälle. I Sverige finns det tre branscher inom geologi där du kan hitta praktiska jobb:

  • Borrning: för att undersöka marken eller för brunnar för dricksvatten, värme och kyla.
  • Gruvnäring: för att utvinna metaller som samhället behöver.
  • Bergmaterial: för att ta fram byggmaterial för infrastruktur.

För att bygga Sverige behövs fler personer som jobbar i dessa branscher. Vill du vara med? Geopraktisk hjälper dig att hitta ett viktigt jobb som passar dig!

Det här hittar du på Geopraktisk

På Geopraktisk kan du lära dig mer om dessa jobb, om de passar dig och hur du får jobb. Genom övningar och tester får du snabbt veta mer om vad jobben innebär och jobbens villkor i Sverige. Guiden ger dig också information om utbildningar och vägar till jobb. Allt är på lätt svenska för att göra det enklare för dig som är ny i Sverige.

Så här använder du Geopraktisk

Texterna på Geopraktisk är på lätt svenska. Hittar du ord som du inte förstår? Klicka på bokknappen uppe i det högra hörnet för att öppna ordboken. Där finns förklaringar av svåra ord och översättningar till engelska.

På Geopraktisk kan du även lyssna medan du läser. Klicka på play-knappen och lyssna på hur den här sidan låter.

Illustrationerna högst upp hjälper dig att förstå vad texten handlar om. Klicka på informationsknapparna i illustrationerna för att se bilder som visar hur det ser ut i verkligheten. Allt på Geopraktisk är gjort för att göra det enklare för dig som vill arbeta med naturresurser i Sverige.

Klicka på en bransch här nedanför för att komma igång!