På bilden syns två personer i en gruva. Det är en man och en kvinna. De tittar på en läsplatta. De har varselkläder på sig. På huvudet bär de hjälm med belysning.

Bergarbetare i en underjordsgruva ©Boliden, Tomas Westermark

GRUVNÄRING

Gruvnäringen är en viktig bransch i Sverige. Här får du jobba i en högteknologisk industri för att ta fram metaller som vi behöver i våra telefoner, bilar och hus.

Marken innehåller metaller som vi använder överallt i vår vardag. Alla metaller kommer från berget under våra fötter. Det är gruvnäringen som hittar var metallerna finns och utvinner dom. Gruvnäringen utvecklas hela tiden för att passa samhällets krav. Idag behöver vi till exempel nya typer av metall för nya tekniker, till exempel elbilar, vindturbiner och solceller.

Sveriges gruvföretag har en branschorganisation som heter Svemin. Där kan du hitta mer information om hur gruvbranschen i Sverige bidrar till samhället. Deras film här nedanför visar hur det kan se ut i gruvbranschen.

imagew0ny6.png

Hur är det att jobba i gruvbranschen?

Sverige är ett av Europas viktigaste gruvländer med femton aktiva gruvor. Denna industri är högteknologisk och använder de senaste teknikerna för att vara effektiv. Gruvor i Sverige är säkra och jobben har hög lön. I en gruva kan det jobba hundratals personer, och det finns massor av olika jobben att välja på. Ett av de viktigaste är bergarbetare i gruva, personer som jobbar med att bryta berg som innehåller metaller.

 

Det här hittar du i jobbguiderna

I jobbguiderna får du lära dig mer om vad jobbet är och hur du kan hitta jobb. Genom tester och övningar får du snabbt veta mer om vad jobbet innebär och om du passar för jobbet. Guiderna ger dig också information om jobbets villkor samt vilka utbildningar och möjligheter till praktik som finns.

 

Klicka på jobbguiden här nedanför för att komma igång!