Bergmaterialarbetare som talar med varandra.

VÄGEN TILL JOBB?

Nu är det dags att ta reda på mer om hur du kan söka en utbildning eller ett jobb. Här kan du läsa mer om olika vägar in i branschen och lära dig mer om hur arbetslivet fungerar.

På denna sida hittar du svar på frågor om hur du hittar jobb som anläggningsmaskinförare. Din väg till jobb kan variera beroende på din bakgrund. Ofta är det bäst att börja med att söka hjälp hos Arbetsförmedlingen. Hos Arbetsförmedlingen får du hjälp att hitta jobb som passar dig. Du får även hjälp att söka utbildning och jobb.

Vill du veta mer om hur grävmaskinisten Roy fick sitt jobb kan du titta på den här filmen.

Utbildning ger jobb

För att få jobb som anläggningsmaskinförare krävs ofta en utbildning. Det finns flera vägar att gå för att få utbildning eller validera en utbildning du redan har. Du kan läsa mer om vägen till jobb nedan. Klicka på plus-tecknen till höger för att hitta frågorna.

 • Vägen till jobb

  • Arbetsförmedlingen

   Har du frågor om utbildning och yrkesval kan du boka in ett möte med en studie- och yrkesvägledare eller Arbetsförmedlingen. Om du är intresserad av att arbeta som anläggningsmaskinförare och har bokat ett möte med en studie- och yrkesvägledare eller Arbetsförmedlingen, kan det vara bra att läsa igenom texterna om bergmaterial och göra övningarna en gång till. Då kan du ställa bra frågor på mötet.

   Arbetsförmedlingen erbjuder stöd till dig som är ny i Sverige, för att du ska kunna få ett jobb och komma in i det svenska samhället. De har bra information för arbetssökande och om hur det är att arbeta som anläggningsmaskinförare.

  • Gymnasieutbildning

   En gymnasieutbildning är en bra förberedelse för alla jobb i Sverige. För att få praktik eller jobb som anläggningsmaskinförare är en gymnasieutbildning bra att ha. De inriktningar som rekommenderas är de mot maskiner eller bygg-, anläggnings, gruv-, skogs- eller lantbruksarbete samt arbete till sjöss.

   Gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram kan vara en bra utbildning om man senare vill utbilda sig till anläggningsmaskinförare. Läs mer om bygg- och anläggningsprogrammet på utbildningsguiden.skolverket.se. Du kan också söka efter komvuxutbildningar inom bygg- och anläggning på www.komvuxutbildningar.se.

  • Validera en utbildning från ett annat land

   Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka om att få den validerad. Mer information finns på Universitets- och högskolerådet, som bedömer utländska gymnasieutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och akademiska utbildningar. Om du har erfarenhet från ett yrke, men saknar intyg kan du få dina yrkeskunskaper bedömda. Mer information finns hos Myndigheten för yrkeshögskolan eller hos Arbetsförmedlingen. Du måste ha körkort B för att få anställning som anläggningsmaskinförare. Oftast krävs även körkort C eller CE för tung lastbil med släp. Det är en fördel att kunna svetsa och ha kunskap om maskiner.

  • Praktik på ett företag

   Att börja arbeta som praktikant hos ett bergmaterialföretag, till exempel i en bergtäkt, är ett sätt att komma in i yrket. En praktikant är en person som håller på att utbilda sig till något under en yrkesverksam mästare inom detta område. Praktikanten får hjälpa mästaren och lära sig av denne. Prata med Arbetsförmedlingen för att se om de kan hjälpa dig med detta eller kontakta ett företag direkt. Läs mer om praktik på www.arbetsformedlingen.se.

  • Hur söker jag jobb?

   Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig söka jobb. Du kan även hitta kontaktuppgifter till bergmaterialföretag på Sveriges Bergmaterialindustris webbplats.

 • Hur hittar jag mer information?

  • Sveriges Bergmaterialindustri - branschorganisation för bergmaterial

   Sveriges bergmaterialindustri är branschorganisationen för producenter och leverantörer av bergmaterial samt de företag som på annat sätt arbetar i branschen. På Sveriges bergmaterialindustris hemsida finns mer information om hur det är att jobba med bergmaterial.

  • Information om Sverige

   Information Sverige är en webbportal som vänder sig till dig som är ny i Sverige. Här hittar du enkelt och snabbt information om det svenska samhället. Du kan också hitta mer information om hur du kan söka arbete eller starta eget. Du kan läsa mer om vilka utbildningsmöjligheter som finns och hur du kan få din yrkeskompetens validerad. Du kan också få kunskap om Svenska för invandrare (SFI) och vilka lagar som gäller på den svenska arbetsmarknaden. Läs mer på www.informationsverige.se.

  • Fler länkar

   Vill du läsa mer om hur det är att jobba i Sverige, hur du söker jobb eller om bergmaterialbranschen? Här hittar du fler länkar!

   Jobbsökartips för dig som är i början av din karriär.

   Så får du jobb som nyanländ i Sverige.

   Hur det är att arbeta som bergmaterialarbetare.