Järpens industriområde
Sedan slutet av 1880-talet har industriverksamhet bedrivits inom Järpens industriområde. Historiskt har det på området funnits bland annat sulfitfabrik, pappersbruk och träsliperi och även idag pågår olika typer av verksamheteter på platsen.
Efter undersökningar har det konstaterats att den tidigare sulfitfabriken har orsakat förorening som behöver saneras. Under 2020 har spritfabriken och ett litet pumphus rivits. Det gamla industrispåret har också rivits och sanerats. Sommaren 2021 påbörjades åtgärder i Järpströmmen och av marken i anslutning till spritfabriken. Den saneringsetappen har nu avslutats och i oktober 2023 slutbesiktades arbetet.
Arbete har pågått både på land och i Järpströmmen under 2021–2022. Farligt avfall har transporterats till Umeå med tåg.
Foto: Sortera Materials AB
En transportväg byggdes runt det område som skulle grävmuddras, för att på så sätt också begränsa grumling.
Foto: Sortera Materials AB.
Ytor på industriområdet har hårdgjorts för att minska infiltration genom kvarlämnad förorening.
Foto: Structor Norr AB.
Områdets nordvästra hörn har med enkla medel återställts för att göra miljön runt Järpströmmen mer tillgänglig.
Foto: Structor Norr AB.
Kisaska i en schaktgrop. Kisaska är en rödbrun rest från sulfitfabriken som påträffas i utfyllnader i stora delar av fabriksområdet och som ofta klassas som farligt avfall.
Foto: Tobias Berglin/SGU
Bakgrund
I norra delen av Järpens tätort i Åre kommun, finns ett industriområde med lång historia bakom sig. Sedan i slutet av 1880-talet har Järpens industriområde använts till en mängd olika verksamheter och idag bedrivs till exempel verkstäder, uppläggning av massor, virkesförsäljning och tillverkningsindustri på platsen.
Förhöjda halter av främst arsenik
Historiskt har på området funnits bland annat sulfitfabrik, pappersbruk och träsliperi. Efter undersökningar som gjorts har det kunnat konstateras att den tidigare sulfitfabrikens verksamhet har resulterat i miljö- och hälsoskadliga föroreningar.
Vid sulfitfabriken användes svavelkis vid syratillverkningen, vilket genererade stora mängder kisaska innehållande höga metallhalter. Inom området har det påträffats förhöjda halter av främst arsenik, kadmium, koppar, bly och zink. Marken utgörs av fyllnadsmaterial med stor andel kisaska, vars förhöjda metallhalter förorenat både jord och grundvatten. Även den intilliggande Järpströmmen, som är en del av Indalsälvens avrinningsområde, har påverkats av föroreningen.
Sanering
I slutet av juni 2019 beviljades Länsstyrelsen i Jämtland 44 miljoner kronor i statsbidrag från Naturvårdsverket för att saneringen ska kunna genomföras. SGU har tagit på sig huvudmannaskapet för att genomföra åtgärderna. Parallellt med detta arbetar Åre kommun med en ny detaljplan som innebär att nya mindre industrifastigheter skapas och att ytor tillgängliggörs för allmänheten.
Åtgärder
De åtgärdslösningar som planeras innebär rivning av den före detta spritfabriken, schaktsanering av några delområden och att ett partikelfilter med erosionsskydd anläggs längs Järpströmmens passage av industriområdet på en sträcka om cirka 300 meter. Genomförandet av åtgärderna ska leda till att nuvarande akuta och kroniska hälsorisker elimineras, att utläckaget till Järpströmmen minskar och att vattendragets stränder ska vara tillgängliga för allmänheten utan risker för människor eller djur. Åtgärderna ska inte heller försvåra en framtida eventuell återställning av Järpströmmen.
Mer information om Järpens industriområde
Nyhetsbrev
Informationsmöten för direkt berörda och andra intresserade
Presentation från informationsmöte 2019-10-01 (nytt fönster)
Senast granskad 2023-11-29