19 september 2014

I skuggan av vulkanen

Millesgården visar just nu en unik utställning om Pompeji. SGU medverkar med en vulkananimation och ett fantastiskt planschverk från 1777 med motiv från Vesuvius.

Vulkanen Vesuvius våldsamma utbrott år 79 ödelade staden Pompeji och begravde dess invånare i aska. Millesgården visar just nu en unik utställning om Pompeji, där man kan lära mer om staden och invånarnas vardagsliv. Man kan också få veta mer om vulkaner i den animering som SGU har tagit fram. Från våra samlingar har vi också lånat ut ett fantastiskt handkolorerat planschverk från 1777 av Sir William Hamilton, med motiv från bland annat Vesuvius.

Utställningen pågår från den 20 september 2014 till den 18 maj 2015.

Mer information om utställningen på Millesgårdens webbplats

Vulkanfilmen

Lär dig mer om vulkaner: var de finns, varför de finns och inte minst de svenska vulkanerna!

Titta på filmen på YouTube

Ögonvittnesskildringar av Vesuvius från 1777

1764 tillträdde Sir William Hamilton som brittisk minister vid hovet i Neapel. Men han är mindre känd som diplomat än som arkeolog och vulkanolog. När Hamilton anlände till Neapel blev han först engagerad i de stora utgrävningarna av Herculaneum och Pompeji. Hans stora intresse blev så småningom de italienska vulkanerna, främst Vesuvius och Etna.

1767 besteg Hamilton Vesuvius mitt under ett utbrott och blev inspirerad att rapportera i detalj vad som hände under utbrottet. Han anställde konstnären Petro Fabris för att göra handmålade illustrationer av det vulkaniska landskapet. Med egna medel publicerade han 1776–77 Campi Phlegraei: Campi Phlegraei (De Flegreiska fälten): Observations on Volcanoes of the Two Sicilies. Boken är ett fantastiskt exempel på en vackert illustrerad vetenskaplig avhandling från upplysningstiden.

Hur detta fantastiska planschverk har hamnat i SGUs bibliotek är okänt. En spekulation är att Gustav III införskaffade det under sin italienska resa. En av Gustav III:s gunstlingar har i en dagbok beskrivit hur kungen själv besteg Vesuvius, först till fots och sedan hur han blev buren till toppen.

Titta i vår digitala kopia av planschverket (pdf, 292 MB, nytt fönster)