För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner
Kollage av de tre temabilderna på SGUs skolwebb Geologisk (samhällen i genomskärning).

Grafik: SGU.

17 mars 2016

Geologisk - digital skolsatsning

Nu lanserar Sveriges geologiska undersökning (SGU) en digital skolsatsning för årskurs 7-9 och gymnasiet om samspelet mellan geologi, naturresurser, hållbarhet och samhällsplanering.

Syftet är att skapa en grundläggande förståelse för geologins betydelse och väcka elevernas intresse för att arbeta med frågor som rör olika aspekter av geologi – till exempel naturresurser, infrastruktur, grundvatten och miljö.

Materialet är kopplat till läroplanen och innehåller dessutom verktyg för studie- och yrkesvägledare.

Så här säger några av de lärare som har testkört Geologisk:

– Geologisk är en smart crossover av NO och SO. Det finns en logisk struktur som gör materialet lättåtkomligt för både elev och lärare. Uppgifterna är konstruerade som "rika problem" då de är både intresseväckande och utmanande, Helen Ahlin, förstelärare i NO.

– Det är av yttersta vikt att Sveriges elever får möjlighet att fördjupa sig i livsviktiga frågor som rör hållbar utveckling, dessutom ur flera perspektiv och aspekter som bidrar till ökad förståelse. Då kan de i framtiden förändra, på riktigt, säger Björn-Andreas Eriksen, förstelärare i SO.

Geologisk är kostnadsfritt och består av tre teman med totalt tio övningar som övar förmågorna i svenska, samhällskunskap, biologi, kemi, teknik, geografi och naturkunskap. Varje övning innehåller filmer och länkar med koppling till framtidens arbete och studier. Pedagoger kan enkelt integrera dessa frågor i sin undervisning och även arbeta tillsammans med skolans studie- och yrkesvägledare.

– Med Geologisk vill vi på ett naturligt sätt få in geologi i undervisningen. Vi vill framför allt visa hur geologi och kunskap om de geologiska förutsättningarna påverkar vår vardag och samhället i stort, säger Kaarina Ringstad, projektledare på SGU.

Geologisk är en del i SGUs satsning på att öka kunskapen om geologins betydelse för samhället.

Välkommen till Geologisk: www.sgu.se/geologisk

Skriv ut Dela med andra: Facebook LinkedIn