För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner
Efterbehandling av Åsbro.

Efterbehandling av Åsbro.

Foto: Helena Andersson, SGU.

10 mars 2016

Efterbehandling i Åsbro renar marken och sänker tillfälligt sjön

Vattennivån i Tisaren kommer att sänkas med ungefär en halvmeter för att underlätta saneringsarbeten av kreosot, tungmetaller och andra skadliga ämnen i Åsbro.

Saneringen av Åsbro gamla impregnering påbörjas i maj, och sedan följer delar av Åsbro nya impregnering till hösten. Vid saneringen schaktas den förorenade jorden bort för transport till deponi och ersätts av rena massor. Eftersom områdena ligger så pass låglänt kommer sjön Tisaren att sänkas med ungefär en halvmeter för att minska risken för spridning av föroreningar samt för att göra arbetet säkrare och billigare.

– Det kommer i viss mån att påverka alla som bor och vistas runt sjön, men vi hoppas på förståelse då det är viktigt för vårt arbete, säger Helena Andersson, projektledare på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Sänkningen av sjön leder till att grundvattennivån sjunker, vilket gör hanteringen av massorna enklare att ta hand om. Risken för att föroreningar sprids under arbetets gång minskar också, och arbetet blir också säkrare och betydligt billigare.

Efterbehandlingen i Åsbro påbörjades 2014 då Östra upplagsområdet vid Åsbro nya impregnering sanerades. Under 2015 revs några byggnader, bland annat impregneringsverket och undersökningar och förberedelser utfördes. Men nu är det alltså dags att sätta grävskopan i marken igen.

De före detta impregneringsområdena i Åsbro ligger högt upp på listan över de mest prioriterade förorenade områdena att åtgärda i Örebro län. Projektet drivs av Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Läs mer om saneringsarbetet i Åsbro

Skriv ut Dela med andra: Facebook LinkedIn

Kontaktpersoner

 • Helena Andersson

  Telefon: 018-179060018-179060
  Ort: Uppsala
  Avdelning: Mark och grundvatten - Renare mark och vatten
  Skicka e-post

 • Tobias Berglin

  Telefon: 08-5452152808-54521528
  Ort: Malå
  Avdelning: Mark och grundvatten - Renare mark och vatten
  Skicka e-post