De nordiska länderna samarbetar med fokus på kritiska metall och mineral. Syftet är att stärka regionen bland annat avseende självförsörjning och långsiktig stabilitet.

Foto: SGU

10 mars 2025

Norden samarbetar kring rapport om tillgång på kritiska råvaror

Sveriges geologiska undersökning (SGU) deltar i arbetet med en ny rapport om tillgången på kritiska råvaror i Norden som ska publiceras under 2025. Rapporten utgör ett svar på den diskussion som förs på global nivå om EU-ländernas olika initiativ kring mineralpolitik och försörjningen av kritiska metaller och mineral.

En första version av rapporten om kritiska råvaror i Norden gjordes 2021 av SGU tillsammans med övriga nordiska ländernas geologiska undersökningar på uppdrag av Nordic Innovation. Den innehåller en bedömning av tillgång och efterfrågan på kritiska råvaror i Norden, samt förslag på hur de nordiska länderna ska kunna säkra metaller och mineral för den gröna omställningen.

– 2021 års rapport var en betydande framgång med stor spridning inom industrin och bland andra beslutsfattare. Vi anser att det är viktigt att ta ett nordiskt perspektiv och skapa en uppdaterad version nu. Vi är tacksamma för det starka samarbetet vi har med de nordiska geologiska undersökningarna och andra deltagande organisationer, sa Sindre Stemshaug Bornstein, verkställande direktör vid Nordic Innovation, i sitt öppningstal vid Oslo Summit för Nordic Forum on Raw Materials i dag, den 10 mars.

Sedan 2021 har EU reviderat prioriteringarna av vilka råvaror som bedöms vara kritiska, och numera inkluderas en ny kategori som är avgörande för försvar och högteknologiska sektorer. När Nordic Innovation nu beställer en uppdatering av rapporten, är det de nordiska ländernas geologiska undersökningar som återigen arbetar fram ett gemensamt material.

– I den nya, uppdaterade rapporten, som släpps i år, kommer de nordiska ländernas potential vad gäller kritiska och strategiska råvaror att omvärderas, framför allt med större fokus på säkerhetsaspekter, inklusive behovet av försvarsteknik. Syftet med den uppdaterade och anpassade informationen är att stärka Nordens regionala självförsörjning av råvaror och skapa långsiktig stabilitet, säger Ildikó Antal Lundin, chef för enheten för ekonomisk geologi vid SGU.

Studien omfattar Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island och Grönland. Det sammanställda materialet baseras på separata datakällor från varje nordiskt land.

Nordic Forum on Raw Materials är ett återkommande event som samlar olika nordiska intressenter inom mineralnäringen för att diskutera utveckling och möjligheter för sektorn.

Nordic Forum on Raw Materials

 

Senast granskad 2025-03-10