Värdekedjan för råvaror (metall och mineral)

Den gröna omställningen till ett fossilfritt samhälle innebär både ett ökat behov metaller och mineral samt ökade krav på en hållbar produktion – i alla led. Genom att visualisera värdekedjan för produktion av metall och mineral synliggörs de olika stegen i kedjan samt flödena av material och restmaterial. Detta i sin tur underlättar det fortsatta arbetet med att identifiera var och hur insatser för en hållbar råvaruproduktion kan göras.

De geologiska undersökningarna i Sverige, Finland, Norge och Danmark har tillsammans tagit fram en reviderad och bearbetad värdekedja för metall och mineral. En tydlig och realistisk värdekedja är viktig för att bland annat kunna identifiera de olika stegen i råvaruproduktionen, förbättra transparensen vilket i sin tur också ökar förtroendet hos producenter, tillverkare, investerare och kunder samt för att säkerställa att råvaror utvinns ansvarsfullt och med hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska faktorer.

I jämförelse med tidigare versioner ger den reviderade värdekedjan en mer realistisk bild av kartläggning och prospektering samt omfattningen på det restmaterial som produceras i de olika stegen.

 

Den nya värdekedjan för metall och mineral. Klicka på bilden för att få den uppförstorad.

Stora möjligheter att öka återanvändning och säkra en hållbar produktion – i alla led

Värdekedjan visar bland annat att endast en liten andel av de fyndigheter som undersöks är aktuella för brytning, dvs. blir gruvor. Den insamlade geologiska informationen – digitala geologiska data och fysiskt material i form av till exempel borrkärnor – sparas av de geologiska undersökningarna och utgör en nationell tillgång för framtida kartläggning och prospektering.

I värdekedjan framgår också tydligt de stora mängderna restmaterial som både brytning och bearbetning genererar. Hur stora mängderna är beror bland annat på den specifika fyndighetens egenskaper: typ av fyndighet, halt av metall eller mineral med mera.

EU sätter en ökad press på återanvändning. I kommissionens förordning om kritiska råvaror, Critical Raw Materials Act, står det att 25 procent av användningen av de strategiska råvarorna ska komma från återvunnet material. De strategiska råvarorna är en delmängd av de kritiska råvarorna, och är ännu högre prioriterade av EU än de kritiska råvarorna.

Alla led i värdekedjan genererar restmaterial i olika mängder och av olika typ, och här finns hittills outforskade möjligheter att återanvända material på olika sätt. Ett första steg är utforma pågående och framtida brytning och bearbetning på ett sådant sätt att detta restmaterial kan nyttjas i högre grad än idag.

Visualiseringen av värdekedjan är en del av ett initiativ för en mer hållbar nordisk region

Visualiseringen är en del av ett program om hållbar mineralförsörjning och sekundära resurser, ”The Sustainable Minerals Program”, som finansieras av Nordic Innovation. Projektet koordineras av Finlands geologiska undersökning (GTK) och arbetet bedrivs tillsammans med de geologiska undersökningarna i Sverige, Norge och Danmark (SGU, NGU och GEUS).

Projektet syftar till att positionera de nordiska länderna som ledande vad gäller en globalt hållbar mineralproduktion. Det är ett av de åtta initiativ som de nordiska näringsministrarna har lanserat, och som alla ska bidra till att Norden blir en region i framkant vad gäller hållbarhet.

 

Senast granskad 2024-07-10