
Geofysiska mätningar av berggrunden, som en del i undersökningarna av det område där kemtvätten Färgaren har legat.
Foto: Anna Paulsson, Sweco
Färgaren – nedlagd kemtvätt i Jönköping
Mellan 1952 och 1975 låg ett tvätteri med kemtvätt, färgning, pressning och vittvätt i kvarteret Obygden i västra Jönköping. I verksamheten användes det klorerade lösningsmedlet tetrakloreten, även kallat perkloretylen (PCE), som kemtvättvätska. Spill av PCE har orsakat förorening av mark och grundvatten på platsen.
Sedan 2015, då den första undersökningen bekräftade att föroreningar fanns, har ett flertal undersökningar gjorts av bland annat mark och grundvatten i jord och berg. Förutom tetrakloreten (PCE) har man även uppmätt halter av dess nedbrytningsprodukter trikloreten (TCE), dikloreten (DCE) samt i viss mån vinylklorid (VC).
Tidigare utredningar och skyddsåtgärder
Under tidiga utredningar av området påträffades i några fastigheter halter av klorerade ämnen som var över eller i nivå med svenska riktvärden för inomhusluft och dricksvatten. I andra undersökta fastigheter påträffades också klorerade ämnen, men i halter under riktvärdena. Eftersom föroreningssituationen då inte var utredd installerades tekniska skyddsåtgärder i fastigheterna inom källområdet. Detta för att trygga boendemiljön under utredningsfasen, då kunskapen om föroreningarna och hur området ska saneras byggs upp.
SGU ansvarar för undersökningar och utvärderar åtgärder
På begäran av Jönköpings kommun gick SGU in som huvudman 2018 för arbetet med att efterbehandla området. SGU har ansvar för de undersökningar och utredningar som sedan dess genomförts för att förstå föroreningssituationen och för att utvärdera möjliga efterbehandlingsåtgärder.
Området kännetecknas av komplexa geologiska förhållanden, och det har därför pågått avancerade undersökningar för att bedöma omfattningen av föroreningarna och hur de kan spridas vidare i berggrunden. Det är bland annat viktigt att förstå om den största mängden förorening förekommer i jorden eller i det ytliga berget, och var så kallad fri fas av föroreningen finns. Med den kunskapen kan rätt volymer jord, berg och grundvatten åtgärdas.
På platsen har det från starten 2015 utförts omfattande undersökningar med en lång rad olika tekniker och utföranden.
Tekniker som har visat sig fungera väl och givit mycket information på platsen är bland annat:
- porluftsundersökning i omättad jord med passiva mätare
- undersökning av energibrunnar med passiva mätare i kombination med provtagning av vattnet
- ostörd jordprovtagning med dual-tube/sonic
- MIP för att avgränsa föroreningens utbredning
- Kontinuerlig trycknivåmätning för att förstå grundvattenförhållanden och variationer under året
- Seismiska undersökningar av bergöverytan samt filmning av hammarborrade hål för att identifiera sprickor
- NAPL FLUTe med insydd FACT-remsa för undersökning i berg
Läs om aktuell status på arbetet vid kvarteret Obygden/ Färgaren
Läs mer om Färgaren på Jönköpings kommuns webbplats
Läs mer om Färgaren på Länsstyrelsens webbplats
Senast granskad 2023-05-11