Skydd av landets grundvatten står högt på SGU:s agenda

Skyddet av Gotlands grundvatten är i allra högst grad en angelägenhet för SGU. Det skriver företrädare från myndigheten i en replik till Urbergsgruppen.

SGU:s replik i Dagens Arena


I ett öppet brev till energi- och näringsminister Ebba Busch framför Urbergsgruppen kritik riktad mot Sveriges geologiska undersökning, SGU. I texten ifrågasätter Urbergsgruppen dels myndighetens uppdrag som sådant, dels hur SGU hanterar sitt uppdrag kring grundvattenfrågor kontra mineralfrågor.

SGU vill tydliggöra att myndigheten är förvaltningsmyndighet för frågor om landets geologiska beskaffenhet och mineralhantering. Bland våra uppgifter ingår att vi ska verka för att skapa goda förutsättningar för ett hållbart nyttjande av landets mineralresurser och för att främja hållbar tillväxt inom sektorn. Förvaltningsansvaret omfattar även grundvatten, där vi samlar in och förser samhället med grundvatteninformation och bidrar med expertbedömningar kring Sveriges grundvattenresurser. Inom detta ansvar ingår att samordna uppföljning, utvärdering och rapportering kring miljökvalitetsmålet Grundvatten av god kvalitet. Därtill är SGU föreskrivande myndighet vad gäller grundvattenfrågorna utifrån vattenförvaltningsförordningen (2004:660).

SGU:s uppdrag inom mineralhantering respektive grundvatten kräver noggranna avvägningar i varje enskilt fall där myndigheten yttrar sig. Detta för att hjälpa samhället med beslutsunderlag för hållbart nyttjande av Sveriges naturresurser. Just grundvatten är en av de viktigaste frågorna att inkludera utifrån ett hållbarhetsperspektiv, inte minst sett till vår dricksvattenförsörjning. Att våra yttranden angående nyttjande av naturresurser är väl balanserade för samhällets bästa är därför av största vikt.

I vårt yttrande kring Heidelberg Materials pågående tillståndsansökan för kalkbrytning i Slite har SGU:s hydrogeologer noggrant satt sig in i ärendet. Området runt Slite har på senare tid kartlagts i detalj vad gäller geologi och grundvattenresurser. Yttrandet poängterar vikten av en korrekt beskrivning av företagets påverkan på grundvattenstatus, särskilt det som rör påverkan på grundvattennivåerna och saltvatteninträngning. I yttrandet förs ett resonemang kring möjligheten till undantag från förbudet att försämra grundvattnets kvantitativa status och att bolaget har visat att de uppfyller kraven för att omfattas av ett sådant undantag. I denna del ser SGU positivt på Heidelbergs förslag på omfattande skyddsåtgärder, såsom ridåinjektering, skyddsinfiltration och återställande av äldre strandvallar i terrängen. Vi ser också stora fördelar med den planerade adaptiva övervakningen som ger möjlighet till fortlöpande anpassning eller ytterligare utökning av påbörjade skyddsåtgärder.

SGU framhåller att den adaptiva övervakningen i kombination med långtgående skyddsåtgärder är helt grundläggande för att förhindra, eller så långt möjligt minimera, negativ påverkan på grundvattenstatus. Detta sammantaget är en förutsättning för att undantag från kravet på god kvantitativ status, som företaget ansöker om, över huvud taget ska kunna beviljas.

Thomas Pålsson, tillförordnad generaldirektör
Jennie Abelsson, chef för avdelningen Mark och grundvatten
Kaj Lax, tillförordnad chef för avdelningen Mineralresurser

 

Senast granskad 2024-10-17