Bilden visar en gång i en gruva. I förgrunden syns två män med arbetskläder.

Foto: Boliden.

1 oktober 2019

Metallprisernas utveckling i september

September var en orolig månad på metallprismarknaden, där många priser först steg och sedan föll tillbaka till samma nivåer som i inledningen på september. Störst ökning stod palladium och kobolt för.

Det var under september fortsatt oroligt på metallprismarknaden där priserna gick upp och ner med mellan sex till tio procent innan de vid månadens slut återgick till i stort sett samma värden som i början på september.

Största prisuppgången under september var på palladium, plus tio procent, och kobolt med plus nio procent. För palladium finns det en stark efterfrågan från industrin men en stor del är också spekulativ efterfrågan från investerare som förväntar sig att priserna kommer att stiga: det finns en oro över att utbudet av palladium är begränsat. Kobolt gick upp med 40 procent från juli månad. Detta beror främst på att Glencore aviserar stängning av Mutanda-gruvan i Demokratiska republiken Kongo för att hjälpa till att balansera marknaden. Andra gruvor i landet har också minskat på koboltutbudet.

Läs Metallpriser i september (pdf, öppnas i nytt fönster)

Senast granskad 2019-10-01