Bilden visar en gång i en gruva. I förgrunden syns två män med arbetskläder.

Foto: Boliden.

28 juni 2019

Metallprisernas utveckling i juni

Juni blev en månad med stigande metallpriser på de flesta håll. Järnmalmspriset steg med elva procent och är nu det högsta sedan 2015. Den enda nedgången noteras för kobolt, efter minskade subventioner på den kinesiska marknaden.

Under juni månad steg de flesta metallpriserna. Mest ökade priset på järnmalm och palladium, de två metaller där priserna mestadels varit stigande under 2019. Järnmalmspriset gick upp med elva procent och är nu det högsta sedan början av 2015. Orsaken är minskad produktionen dels i Brasilien, dels i Australien efter den tropiska cyklonen. Palladium steg med 12 procent efter ökad efterfrågan av katalysatorer på bensinbilar. Blypriset steg med sju procent, en trolig rekyl efter en längre tids nedgång. Guldpriset steg med åtta procent, en reaktion på den oroliga handelsmarknaden där USA inför tullar eller hotar om det.

Ett enda pris föll kraftigt, med 18 procent. Det var priset på kobolt, en metall vars efterfrågan spås öka kraftigt på grund av dess roll som batterimetall, där efterfrågan på batterier med kobolt förväntas öka. Den senaste nedgången beror enligt analytiker bland annat på kinesiska minskningar av handelssubventioner för elfordonstillverkare, vilket lett till minskad efterfrågan.

Läs metallpriser i juni (pdf, öppnas i nytt fönster)

Senast granskad 2019-06-28