Kobolt.

Kobolt. Foto: Alchemist-hp (www.pse-mendelejew.de) (CC BY-NC-ND 3.0)_

3 december 2019

Metallprisernas utveckling i november

Under november föll priset med nickel, bly och zink markant. I övrigt innehåller SGU:s rapportering nu prisutvecklingen på batterimetallerna kobolt, litium, vanadin och grafit. Prisrörelserna för dessa var under november måttliga.

Några basmetaller har sjunkit kraftigt under november. Framförallt nickel med 19 procent samt bly och zink. båda med elva procent. En orsak till nickelprisets nedgång är att efterfrågan på rostfritt stål har minskat, vilket är nickelns huvudsakliga användningsområde. Även lagren på nickel har minskat. Prisfallet på zink och bly hänger främst samman med den kinesiska marknaden och är en nedåtgående rekyl efter den tidigare uppgången.

På sidan tre finns ett specialdiagram över ädelmetallerna, guld, platina och palladium. Guld och platina används både som smycken och i industrin, samt i oroliga tider även som en alternativ investering till värdepapper. Över tid har platina varit dyrast men den senaste tiden har priset på palladium överträffat platinapriset. Det hänger samman med att efterfrågan på bensinmotorer, där palladium används i katalysatorerna, ökar på bekostnad av dieselmotorerna, där platinum används mest. På sista sidan finns batterimetallerna samlade: kobolt, litium, vanadin samt grafit. Inga större rörelse där under november.

Läs Metallpriser i november (pdf, öppnas i nytt fönster)

Senast granskad 2019-12-03