Pontus Westrin. Vattenprovtagning vid Geita Gold Mine i Tanzania.

9 maj 2018

Nya kunskaper om gruvor och miljö i Tanzania

Kursen ”Environmental management of mines” är avslutad i Tanzania, och både utbildare och deltagare åker hem med nya kunskaper om gruvor och miljö.

Tillsammans med experter från Tanzania har SGU utbildat 24 deltagare från 10 afrikanska länder i kursen ”Environmental management of mines”. Kursen pågick i två veckor i staden Mwanza i västra delen av Tanzania med fältmoment vid Geita Gold Mine. Kursen ingår i EU-projektet PanAfGeo, där syftet är att stärka kompetensen på de afrikanska geologiska undersökningarna genom samarbete och utbyte mellan afrikanska och europeiska geologiska undersökningar. SGU ansvarar för kursen om gruvor och miljö, medan en rad andra länder inom EU ansvarar för kurser om till exempel geologisk kartering eller småskalig gruvdrift.

- Gruvdrift har funnits länge i Sverige, och vi har jobbat länge med miljöfrågor, säger Pontus Westrin, en av utbildarna vid kursen. Här finns både bra och dåliga exempel att lära sig av.

Till sin hjälp har SGU samarbetat med experter från bland annat Ardhi University. Kursen har tagit upp ämnen som avfallskarakterisering, vattenprovtagning, stängning och efterbehandling av gruvor samt myndighetsutövande. Kursen fick även möjlighet att förlägga 5 dagar i fält vid Geita Gold Mine för att se hur en aktiv gruva fungerar, och hur företaget arbetar med miljöfrågor.

- Tiden vi spenderade i fält var mycket användbar. Utbildarna var alltid villiga att dela med sig och lyssna på oss deltagare, skriver en av deltagarna.

Både utbildare och deltagare åker nu tillbaka till sina respektive länder med nya kunskaper om gruvor och miljö. Nästa kurs inom PanAfGeo hålls i september, med nya deltagare från olika delar av Afrika.

- Nätverken som byggs upp inom projektet och mellan länderna är viktiga, fortsätter Pontus Westrin. Både deltagare och utbildare håller kontakten genom olika sociala plattformar, och hjälper varandra vid behov.

Läs mer om PanAfGeo

Senast granskad 2018-05-09