Ny kunskap om berggrunden i södra Norrbottens län
Som ett led i att öka kunskapen om Sveriges nordligaste berggrund publiceras ny geologisk information i form av en rapport från SGU:s Barentsprojekt.
Norrbottens rika mineraltillgångar var kända redan på 1600-talet och sedan dess har prospektering lett till flera fynd. Prospektering, men även andra branscher, kräver tillgång på geovetenskaplig basinformation. Mot den bakgrunden har SGU fått i uppdrag av Regeringen att samla in modern geofysisk, geologisk och geokemisk information från de nordligaste länen i Sverige, det så kallade Barentsprojektet. Resultat från ett delprojekt inom Barentsprojektet redovisas nu i en rapport från en stor karteringsinsats i södra Norrbotten.
Den södra delen av Norrbottens län är ett geologiskt sett föga undersökt och prospekterat område. Det ligger mellan två av Sveriges stora malmproducerande regioner, nämligen malmfälten i norra Norrbottens län och Skelleftefältet i Västerbottens län. Berggrunden i området består huvudsakligen av paleoproterozoiska kristallina bergarter (2,5-1,6 miljarder år gamla) tillhörande den fennoskandiska skölden, som utgör huvudämnet i den här rapporten. Mindre utrymme har ägnats åt bergarterna i den yngre sedimentära pålagringen och i berggrunden i den kaledoniska orogenen i områdets västligaste del.
Syftet med delprojektet i södra Norrbotten var att sammanställa och harmonisera befintlig geologisk information samt att presentera uppdaterade databaser och en samstämmig tolkning av berggrunden i området. Tyngdpunkten i undersökningen lades på revidering och uppdatering av:
- ytbergarternas stratigrafi,
- underindelningen av intrusiva bergartsled,
- information om och klassificering av mineralförekomster,
- kunskapen om det regionala strukturmönstret,
- kunskapen om de metamorfa förhållandena och
- den geofysiska informationen.
Projektets strategiska mål var att, genom att tillhandahålla uppdaterad och utförlig geovetenskaplig information, stödja prospekterings- och gruvindustrin för att förbättra Sveriges konkurrenskraft inom mineralnäringen. Ny och allmänt tillgänglig geovetenskaplig information från den aktuella regionen kan hjälpa prospekterings- och gruvföretag att minska sina risker och prospekteringskostnader och främjar därigenom ekonomisk utveckling. Dessutom bidrar utökad geologisk kunskap till en effektiv, miljövänlig och långsiktigt hållbar resursanvändning.
Senast granskad 2018-05-31