Pontus Westrin. Vattenprovtagning vid Geita Gold Mine i Tanzania.

27 juni 2018

SGU i internationellt utbyte om gruvor och miljö

Flera afrikanska myndigheter deltar i SGU:s utbildning om gruvor och miljö, ett viktigt ämne såväl i Europa som Afrika. Satsningen går av stapeln i Malå i höst och finansieras av Sida.

Som ett led i att öka kunskapen om gruvor och miljö i låg- och medelinkomstländer med betydande eller växande gruvnäring lanserar SGU i samarbete med Luleå Tekniska Universitet och Naturvårdsverket ett nytt internationellt utbildningsprogram om gruvor och miljö. Programmet finansieras av Sida.

- Utbildningen syftar till att öka kunskapen om gruvor och miljöfrågor hos myndigheter i Afrika, där en betydande del av världens mineralproduktion och prospektering äger rum, säger Mattias Fackel, projektledare på SGU.

Programmet har i en första omgång valt ut deltagare från Zambia, Tanzania, Etiopien och Kenya. Deltagarna består i huvudsak av inspektörer, geologer och andra verksamma inom tillsyn och prövning av gruvverksamhet. Utbildningen sker under tre veckor i oktober i Malå, Västerbottens län, där föreläsningar varvas med fältbesök i de många gruvorna i närheten. Efter utbildningen genomför deltagarna så kallade förändringsprojekt i sina hemländer, som syftar till att förbättra system eller projekt. Till hjälp finns mentorer från utbildningsprogrammet. Förändringsprojekten presenteras efter tio månader vid en regional konferens i en av de deltagande länderna.

- I Sverige har vi haft gruvor i flera hundra år. Här finns både bra och dåliga exempel att visa. Malå är en perfekt plats att hålla en sådan här utbildning på, fortsätter Mattias Fackel.

Vårt behov av metaller och mineral har aldrig varit större. Inom EU konsumerar vi ungefär en fjärdedel av världens råvaror, men producerar endast ett fåtal procent. Importbehovet är stort, och metallerna som finns i våra telefoner, datorer och fordon kommer från hela världen. Gruvor producerar metaller som samhället behöver, men kan utgöra risker för miljön och människor som lever i närheten om de inte kan kontrolleras effektivt med lagstiftning och kunskap.

För att harmonisera deltagarnas förkunskaper lanserar SGU en förberedande onlinekurs, Geointro. Kursen syftar till att lära ut viktiga begrepp och koncept vilket ska ge en bas inför utbildningen i Malå. Geointro finns öppet tillgänglig på engelska via SGU:s hemsida på www.sgu.se/en/geointro

Senast granskad 2018-06-27