För att sgu.se ska fungera på ett bra sätt för dig använder vi kakor (cookies) på webbplatsen.

Läs mer om kakor.
Jag godkänner

Mineraljakten

Med tävlingen Mineraljakten ville vi framför allt skapa intresse för geologi, mineral och malm. Nya fyndigheter av mineral kan också på sikt leda till nya arbetstillfällen och gruvor.

Mineraljakten gör uppehåll

På grund av bristande ekonomi tvingas SGU göra ett uppehåll med Mineraljakten. Vår målsättning är att kunna fortsätta tävlingen ett annat år så snart finansieringen åter har säkrats.

Detta var Mineraljakten

Mineraljakten startade i Norrbotten 1967 som en årlig tävling där privatpersoner skickade in stenprover för analys med chans att vinna penningpriser. Stenproverna granskades på vårt kontor i Malå som årligen hanterade cirka tusen bidrag. Särskilt intressanta stenprov skickades vidare på kemisk analys. 

Mineraljakten var ett samarbetsprojekt där även Norrlandsfonden, länsstyrelser och kommuner var inblandade. Intresserade privatpersoner kunde få tillgång till kontaktpersoner som kunde bistå med praktiska råd och annan hjälp. Det förekom även utbildningsaktiviteter med mineral- och bergartskännedom samt information om gällande lagar och förordningar inom mineralprospekteringen.

Produktbild-Handbok-för-mineraljägare-240px.png

Handbok för mineraljägare

Om du vill leta guld och andra mineral kan det vara en god idé att ta med dig en handbok för mineraljägare. Den kan du ladda ner här också. 

Handbok för mineraljägare