På bilden syns ett dagbrott.

Foto: LKAB.

7 oktober 2020

Metallprisernas utveckling i september

Sjunkande metallpriser överlag, för såväl järnmalm som basmetaller och ädelmetaller, med rodium som ett av få undantag. Det är en sammanfattning av metallprisernas utveckling i september.

Under förra månaden sjönk nästan samtliga av de vanligaste metallpriserna. Mest sjönk priserna på silver (-17 %), bly (-10 %) och zink (-9 %). Efterfrågan är helt enkelt svagare än utbudet vilket ger sjunkande priser. För silver verkar det vara intresset av metallen som finansiell placering som avtagit: när priserna går ned behåller man guldet men säljer av silvret.

Den enda metallen som avvek markant var rodium där priset steg med 15 procent. Metallen används i katalysatorer.  Det har varit ett lågt utbud av rodium därför att gruvorna i Sydafrika, som står för cirka 80 procent av den rodiumutvinningen, fortfarande återhämtar sig från tidigare nedstängningar.  Det är också en ökad efterfrågan då bilproducenterna passar på att just nu bygga upp ett lager av rodium till en förväntad produktionsökning när Covid19-pandamin är över.

Läs Metallprisernas utveckling i september (pdf, öppnas i nytt fönster)

Senast granskad 2020-10-07