Kobolt
4 april 2019

Mineralforum i Luleå

SGU bjuder in till ett öppet mineralforum i Luleå den 4 juni med fokus på varför det är så svårt att öppna gruvor i Sverige. Hur kan vi lösa våra intressekonflikter och få fram material för grön omställning?

I Sverige har vi haft gruvdrift i 2 400 år och idag är vi ett av få länder i Europa som bidrar till att minska EU:s importberoende av metaller – ett beroende som riskerar att bli mycket större i samband med behovet av material för den pågående gröna omställningen, i exempelvis batterier för förnybara energikällor och energifordon.

Denna basnäring omsätter i snitt 40 miljarder kronor per år, och den verkstadsindustri som tillhör gruvklustret omsätter ännu mer. Nu går också startskottet för en helt ny basindustri kring batteritillverkning i Sverige. Den gröna energin finns redan men det finns också såväl möjligheter till, som önskemål om, lokalproducerade insatsråvaror. Men trots flera försök har inga nya gruvor öppnat i Sverige de senaste åren, vilket förstås är ett problem om vi vill ha hela värdekedjan i Sverige. Vill vi ha det så? Om inte, vad kan vi göra åt det?

För att diskutera just de frågorna bjuder SGU in till ett Mineralforum i Luleå den 4 juni.

Forumet arrangeras på uppdrag av Näringsdepartementet med anledning av ett högnivåmöte om mineralnäringen som arrangeras i Luleå den 5 juni.

Mineralforum äger rum på Clarion Hotel Sense i Luleå den 4 juni klockan 9–17:30. Mer detaljerad information om programmet kommer senare.

Fortfarande några platser kvar, sista anmälningsdag tisdag 28e maj!

Se programmet (och frågorna)

Anmälan är bindande. Pris: 500:-

Senast granskad 2019-04-04