Skärmdump från spelet Minecraft, bild från SGU:s modifikation BetterGeo.

Not official Minecraft product. Not approved by or associated with Mojang.

Så här installerar du BetterGeo

Här hittar du en guide i att ladda ned och installera BetterGeo.

Installationen av moddar till spel kan ofta kännas lite krånglig och Minecraft är inget undantag. Med de sex enkla stegen och bilderna nedan blir installationen enklare. 

Installationsguiden förutsätter att du har javaversionen av Minecraft installerat på din dator. Den hittar du på minecraft.net.

Steg 1: Ladda ned Forge

Ladda ned modverktyget Minecraft Forge. Forge hanterar moddar till Minecraft och krävs för att kunna spela BetterGeo. BetterGeo spelas på Minecraft version 1.12.2. Det är denna version av Forge du laddar ned också. Du hittar Forge genom länken nedan:

Ladda ner Forge

Ladda-ner-Forge-1-12.png

Följ länken och ladda ned "Installer" från "Download Recommended". Det kan komma upp reklam, klicka förbi detta genom att trycka på knappen Skip uppe till höger.

Ladda-ner-Forge-Skip.png

Steg 2: Installera Forge

När du laddat ned installeraren så öppnar du den.

Installera Forge.png

OBS! Installeraren är i form av en .jar-fil som man behöver ha Java Runtime för att öppna. Om du inte har Java Runtime installerat på din dator så kommer en ruta upp som ber dig ladda ned det. Följ länken och ladda ned Java. Java krävs för att köra Minecraft och BetterGeo. I vissa fall får du inte upp någon ruta utan får istället ladda ner och installera det separat här:

Ladda ner Java Runtime

När du installerat Java, öppna Forge-installeraren igen.

Forge-installeraren ger dig tre val: Install client, Install server och Extract. Välj Install client. Forge kommer installeras, när det är klart får du en notis, klicka OK.

Steg 3: Starta Forge

Innan du installerar BetterGeo eller andra moddar måste du öppna upp Minecraft (med Forge) en gång. Detta gör du genom att starta Minecraft och klicka på profilen "Forge" som kan ses till vänster om Spela-knappen. När profilen för Forge är vald så trycker du på "Spela". Forge kommer då ladda ned ytterligare filer, sedan starta Minecraft.

När Minecraft startat kan du stänga ned det igen.

Starta-Forge.png

Not official Minecraft product. Not approved by or associated with Mojang.

Steg 4: Ladda ned BetterGeo

För att ladda ned BetterGeo följer du länken nedan:

Ladda ner BetterGeo

Klicka på knappen ”Hämta” för att ladda ner BetterGeo. För att installera BetterGeo så måste filen du precis laddade ned läggas i rätt mapp. Det tar vi i nästa steg.

Download-screen3.png

Steg 5: Hitta Minecraft-mappen

För att installera moddar till Minecraft behöver du komma åt mappen där Minecraft är installerad. Detta gör du enklast genom att använda verktyget "Kör" i Windows. Sök efter "Kör" eller använd snabbkommandot genom att trycka på Windowstangenten och R samtidigt.

I Kör skriver du in: %appdata%/.minecraft

Tryck OK. Mappen för Minecraft öppnas.

Kör.PNG

Steg 6: Installera BetterGeo

Mappen.png

BetterGeo-filen du laddade ned i steg 4 ska nu läggas i mappen "mods" som ligger i mappen du öppnade i steg 5. Klistra in filen i mappen "mods".

Spela BetterGeo!

Du kan nu starta Minecraft igen på samma sätt som i steg 3. Om du skapar en ny värld använder denna nu BetterGeo!

Eftersom BetterGeo är utvecklat för Minecraft version 1.12 och det finns nyare versioner av spelet kan det hända att du får upp en varning om att du är på väg att spela en installation som inte har stöd för de senaste spelarrelaterade säkerhetsfunktionerna. Bra att veta är också att du inte bör starta sparade BetterGeo-världar i nyare versioner då det kan få spelet att krascha eller att du förlorar data i världarna.

En kommande version av BetterGeo kommer att kunna spelas på nyare versioner av Minecraft än 1.12 men när denna kommer är oklart i dagsläget.

Varning.png

Not official Minecraft product. Not approved by or associated with Mojang.

Senast granskad 2021-12-01