Grevie f.d. jaktskyttebana

På den nu nedlagda Grevie jaktskyttebana är marken förorenad med stora mängder bly. Sveriges geologiska undersökning (SGU) är huvudman för området och driver utredningen tillsammans med Staffanstorps kommun och Länsstyrelsen i Skåne.

Området i Grevie utanför Staffanstorp var mellan 1975 och 1998 en skjutbana för lerduveskytte. Under åren användes totalt 130 ton bly i verksamheten och flera utredningar av området har visat att blyhalterna i marken är höga. Även arsenik, antimon och PAH förekommer i området.

Djur och människor måste skyddas

Föroreningarna förekommer i den ytliga marken ner till 1 meter under markytan och någon väsentlig spridning av bly till grundvatten eller ytvatten syns inte. Eftersom området är viktigt för flyttfåglar som vistas på platsen, liksom människor eller djur som vistas i området utgör de skyddsobjekt. Det gör även den närliggande Torrebergabäcken dit föroreningarna riskerar att spridas utan åtgärder.

Det finns grundvatten som används för dricksvattenproduktion i området. Grundvattnet påträffas i Alnarpssedimenten långt ned i marken och skyddas av mäktiga lager av lera och lermorän. Det bedöms därför inte vara ett skyddsobjekt.

Trots föroreningarna finns det inte någon risk att röra sig i området idag, förutsatt att man inte gräver i marken.

Höga kostnader och utredningar av åtgärder

Åtgärder som utreds fokuserar på den ytliga jorden. Några av åtgärderna som utreds är urschaktning av förorenad jord, med eller utan återfyllning, stabilisering av marken som förhindrar exponering och utläckage eller övertäckning av förorenad jord med ren jord.

Kostnaderna för att åtgärda området är höga och kan komma att kräva en prioritering av vilka skyddsobjekt som ska skyddas. Det innebär också att det även efter saneringen med stor sannolikhet kommer att finnas restriktioner i markanvändningen.

Utredningen pågår 2024–2025 och finansieras av statligt bidrag via Länsstyrelsen Skåne. SGU kommer i utredningen att provta jord, sediment, grödor och ytvatten, därefter bedöma riskerna för miljö och hälsa samt slutligen utreda vilka saneringssåtgärder som är lämpliga. Provtagningarna planeras starta i november 2024 och pågår fram till sommaren 2025. Målet är att ett slutligt åtgärdsförslag finns på plats i början av 2026.

Viktigt för fastighetsägare att vara med

Det är viktigt att samtliga markområden som bedöms vara aktuella för saneringsåtgärd är med i det pågående utredningsarbetet. Detta eftersom att de annars inte kommer att kunna åtgärdas.

För att SGU ska kunna utföra undersökningarna som ska ligga till grund för kommande sanering av området behövs tillträde till berörda fastigheter. Det sker genom tecknande av nyttjanderättsavtal.

Om tillträde inte ges av fastighetsägaren och om SGU anser att undersökningen är nödvändig för en kommande sanering har länsstyrelsen rätt att besluta om tillträde enligt miljölagstiftningen.

SGU vill slutligen påminna om att vid försäljning av fastighet inom det aktuella området kan det ekonomiska ansvaret för föroreningarna bedömas annorlunda än för nuvarande ägare, vilket innebär att en ny ägare kan komma att behöva ta ansvar för att utföra utredningar och saneringsåtgärder på egen bekostnad. Det är tillsynsmyndigheten, som i detta fall är Staffanstorps kommun, som bedömer ansvaret.

Senast granskad 2024-10-03