VÄGEN TILL JOBB?
Nu är det dags att ta reda på mer om hur du kan söka en utbildning eller ett jobb. Här kan du läsa mer om olika vägar in i branschen och lära dig mer om hur arbetslivet fungerar.
På denna sida hittar du svar på frågor om hur du hittar jobb som borrtekniker. Din väg till jobb som borrtekniker kan variera beroende på din bakgrund. Ofta är det bäst att börja med att söka hjälp hos Arbetsförmedlingen. Hos Arbetsförmedlingen får du hjälp att hitta jobb som passar dig. Du får även hjälp att söka utbildning och jobb.
Vill du veta mer om utbildningen till borrare?
Följ med Eyad på en resa till en borrutbildningen i Lund. Se filmen nedan.
Utbildning ger jobb
För att få jobb som borrtekniker krävs ofta en utbildning. Det finns flera vägar att gå för att få utbildning eller validera en utbildning du redan har. Du kan läsa mer om vägen till jobb nedan. Klicka på plus-tecknen till höger för att hitta frågorna.
-
Vägen till jobb
-
Arbetsförmedlingen
Har du frågor om utbildning och yrkesval kan du boka in ett möte med en studie- och yrkesvägledare eller Arbetsförmedlingen. Om du är intresserad av att arbeta som borrtekniker och har bokat ett möte med en studie- och yrkesvägledare eller Arbetsförmedlingen, kan det vara bra att läsa igenom texterna om borrning och göra övningarna en gång till. Då kan du ställa bra frågor på mötet.
Arbetsförmedlingen erbjuder stöd till dig som är ny i Sverige, för att du ska kunna få ett jobb och komma in i det svenska samhället. De har bra information för arbetssökande och om hur det är att arbeta som brunnsborrare.
-
Gymnasieutbildning
En gymnasieutbildning är en bra förberedelse för alla jobb i Sverige. För att få praktik eller jobb som borrtekniker, eller läsa vidare till borrtekniker på borrteknikerutbildningen, är en gymnasieutbildning bra att ha. De inriktningar som rekommenderas är de mot maskiner eller bygg-, anläggnings, gruv-, skogs- eller lantbruksarbete samt arbete till sjöss.
Gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram kan vara en bra utbildning om man senare vill utbilda sig till borrtekniker. Läs mer om bygg- och anläggningsprogrammet på utbildningsguiden.skolverket.se. Du kan också söka efter komvuxutbildningar inom bygg- och anläggning på www.komvuxutbildningar.se.
-
Validera en utbildning från ett annat land
Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka om att få den validerad. Mer information finns på Universitets- och högskolerådet, som bedömer utländska gymnasieutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och akademiska utbildningar. Om du har erfarenhet från ett yrke, men saknar intyg kan du få dina yrkeskunskaper bedömda. Mer information finns hos Myndigheten för yrkeshögskolan eller hos Arbetsförmedlingen. Du måste ha körkort B för att få anställning som borrtekniker. Oftast krävs även körkort C eller CE för tung lastbil med släp. Det är en fördel att kunna svetsa och ha kunskap om maskiner.
-
Praktik på ett borrföretag
Att börja arbeta som praktikant hos ett borrföretag är ett sätt att komma in i yrket. En praktikant är en person som håller på att utbilda sig till något under en yrkesverksam mästare inom detta område. Praktikanten får hjälpa mästaren och lära sig av denne. Prata med Arbetsförmedlingen för att se om de kan hjälpa dig med detta eller kontakta ett företag direkt. Läs mer om praktik på www.arbetsformedlingen.se.
-
Starta eget företag
Har du erfarenhet av borrning och är intresserad av att starta eget företag? Tillväxtverket har tagit fram en broschyr för dig som vill starta företag. Här får du en överblick och får veta det viktigaste. Texten är skriven på lättläst svenska utan långa meningar och med förklaringar till svåra ord. Du hittar broschyren på www.tillvaxtverket.se.
-
Hur söker jag jobb?
Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig söka jobb. Du kan även hitta lediga jobb på Borrföretagens webbplats.
-
-
Borrutbildningen
-
Vad är borrutbildningen?
Om du vill utbilda dig till att bli borrtekniker erbjuder Arbetsförmedlingen och Borrföretagen en arbetsmarknadsutbildning. Du kan läsa på den här sidan.
-
Hur söker jag till utbildningen?
Utbildningen är en arbetsmarknadsutbildning och ansökan kan endast göras via handläggare på Arbetsförmedlingen, läs mer här.
-
Vad krävs för att få gå utbildningen?
Det är Arbetsförmedlingen som bestämmer om du får gå utbildningen. Så här står det på Arbetsförmedlingens webbplats:
Det är flera saker som påverkar dina möjligheter att få gå en arbetsmarknadsutbildning. Vi väger samman bland annat dina tidigare utbildningar och erfarenheter, dina möjligheter att få jobb samt hur behoven på arbetsmarknaden ser ut. Du behöver vara inskriven som arbetssökande hos oss. Du behöver också uppfylla något av följande:
- Du har fyllt 25 år.
- Du är yngre än 25 år och har en funktionsnedsättning som påverkar din arbetsförmåga.
- Du har fyllt 18 år och har svårt att få jobb av särskilda skäl.
- Du deltar i jobbgarantin för ungdomar eller i jobb- och utvecklingsgarantin.
- Du deltar i etableringsprogrammet eller har en etableringsplan, eller har deltagit i maximal tid i något av dessa
-
Kostar utbildningen något?
Utbildningen är gratis.
-
Kan jag få ekonomiskt stöd när jag går utbildningen?
Ja, du kan få ekonomiskt stöd under tiden du går en arbetsmarknadsutbildning. Prata med din arbetsförmedlare om vad som gäller just för dig. Läs mer på Arbetsförmedlingens sida om ersättning vid program och resor.
-
Var finns utbildningen?
Utbildningen ges på olika platser. Se Borrföretagens webbplats för utbildningen för aktuell information.
-
Hur lång är utbildningen?
Utbildningen är 32 veckor lång.
-
Hur sker undervisningen?
Undervisningen är en kombination av lärarledd undervisning i klassrum, självstudier, praktisk undervisning och praktik på företag.
-
Vilka tider gäller på utbildningen?
Du är på utbildningen 8 timmar om dagen alla dagar utom helgdagar.
-
Var hittar jag mer information om utbildningen?
Du kan hitta mer information om utbildningen på Borrföretagens webbplats.
-
När startar utbildningen?
Utbildningen startar när det finns en grupp med lämpliga deltagare. Om det inte finns några aktuella starter så kan du fråga någon på din arbetsförmedling.
-
Erbjuder utbildningen boende?
Det finns möjlighet till boende på skolan. Boendeform: Korridor. Pris vid utbildningen i Lund 2017: 3 500kr/månad.
-
Jag bor i en annan stad, kan jag behålla mitt boende om jag vill gå utbildningen?
Ja, men det extra bidraget för dubbelt boende måste godkännas av Arbetsförmedlingens handläggare.
-
-
Hur hittar jag mer information?
-
Borrföretagen – branschorganisationen för borrtekniker
Borrföretagen är en branschorganisation för borrtekniker som består av över 80 företag. Borrföretagen erbjuder bland annat en utbildning för borrtekniker. Läs mer om den under Borrutbildningen ovan. På Borrföretagens hemsida finns mer information om hur det är att jobba som borrtekniker. Du kan också hitta lediga jobb på denna sida.
-
Information om Sverige
Information Sverige är en webbportal som vänder sig till dig som är ny i Sverige. Här hittar du enkelt och snabbt information om det svenska samhället. Du kan också hitta mer information om hur du kan söka arbete eller starta eget. Du kan läsa mer om vilka utbildningsmöjligheter som finns och hur du kan få din yrkeskompetens validerad. Du kan också få kunskap om Svenska för invandrare (SFI) och vilka lagar som gäller på den svenska arbetsmarknaden. Läs mer på www.informationsverige.se.
-
Fler länkar
Vill du läsa mer om hur det är att jobba i Sverige, hur du söker jobb eller om borrning? Här hittar du fler länkar!
Jobbsökartips för dig som är i början av din karriär.
-